Trei FIRME MAGHIARE au creat un PREJUDICIU URIAȘ statului român printr-un CIRCUIT FANTOMĂ

Trei FIRME MAGHIARE au creat un PREJUDICIU URIAȘ statului român printr-un CIRCUIT FANTOMĂ

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat un circuit tranzacţional fictiv format din patru firme cu sediul în România - Oradea - şi Ungaria, prin intermediul cărora, în perioada 2012-2014, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 1,3 milioane euro, adică 6,01 mil lei. DIICOT a preluat ancheta și a efectuat șase percheziții în acest caz.

Așa cum reiese din datele furnizate de DGAF, în Ungaria au fost înfiinţate trei firme pe numele unor interpuși, persoane cu cetățenie română, cu domiciliul în județul Bihor. Aceste firme aveau rolul de a disimula existenţa unor operaţiuni economice, deoarece reprezentanţii firmei din Oradea înregistrau în contabilitate achiziţii şi livrări fictive de legume şi fructe provenite aparent de la cele trei firme maghiare, în scopul sustragerii de la plata TVA şi a impozitului pe profit datorate bugetului de stat.

DGAF a sesizat procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea, care, în data de 30 iunie 2015, au dispus efectuarea de percheziţii la sediul social și punctele de lucru ale firmei din Oradea. La această acţiune participă inspectori antifraudă împreună cu ofițeri de poliție din cadrul B.C.C.O. Oradea.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat, inspectorii antifraudă fiscală au dispus instituirea de măsuri asigurătorii asupra sumei de 4.758.344 lei, disponibilă în conturile bancare ale firmei vizate.

Ne puteți urmări și pe Google News

DIICOT: grup infracţional organizat

Ca urmare a sesizării primite de la Direcția Generală Antifraudă Fiscală, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al inspectorilor antifraudă  din cadrul ANAF - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, au efectuat,  în data de 30 iunie 2015 șase percheziţii domiciliare  la sediul social şi punctele de lucru ale unei societăţi comerciale de pe raza judeţului Bihor precum şi la locuinţele administratorilor/asociaţilor, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală.

DIICOT precizează că în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 - 2014, reprezentanţii societăţii Natural Fruit SRL au constituit un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală prin crearea unui circuit tranzacţional fără conţinut economic real, al cărui unic scop l-a constituit sustragerea de la plata contribuţiilor la bugetul de stat.

Astfel, membrii grupării au  înfiinţat mai multe firme în Ungaria, pe numele unor interpuşi, persoane cu cetăţenie română, domiciliaţi în judeţul Bihor.

Anchetatorii arată că operaţiunile de livrare declarate şi înregistrate în contabilitate, către societăţile ungare din circuit, controlate prin interpuşi nu au avut la bază operaţiuni reale, încercându-se astfel disimularea realităţii fiscale prin crearea unei aparenţe privind existenţa unor operaţiuni care în fapt nu au existat, cu scopul de a crea în mod artificial TVA deductibil şi de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.

Beneficiarul operaţiunilor fictive din acest lanţ tranzacţional creat artificial a fost societatea Natural Fruit SRL, aceasta având ca obiect de activitate „Comerţ cu ridicata al fructelor şi legumelor”, care prin exercitarea dreptului de deducere pe baza documentelor emise în acest circuit, şi-a diminuat nelegal TVA de plată cu suma de 3.607.332 lei şi impozitul pe profit cu suma de 2.404.888 lei, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind de 6.012.220 lei.

Inspectorii antifraudă au luat măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare curente de disponibilităţi ale societăţii, în valoare de 4.758.344 lei.

Suportul de specialitate în acest caz a fost asigurat de Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă.