Trei medici au dat o gaură de 2,3 milioane lei bugetului Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București. REȚEȚE GRATUITE FICTIVE

Trei medici au dat o gaură de 2,3 milioane lei bugetului Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București. REȚEȚE GRATUITE FICTIVE

Cadrele medicale Tiberius Viorel Mogoş, Georgeta Doina Oprea, Carmen Dondoi, implicate în eliberarea de reţete gratuite falsificate, au fost trimise în judecată, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică stabilind un prejudiciu total de 2.341.794 lei.

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procurorii au finalizat cercetările în dosarul privind eliberarea de reţete gratuite falsificate, în baza cărora s-au decontat sume importante prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), arată Agerpres.

"Prin rechizitoriul întocmit la data de 22 decembrie 2014 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Tiberius Viorel Mogoş, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual (718 acte materiale), complicitate la înşelăciune, abuz în serviciu şi complicitate la uz de fals (1373 acte materiale); Georgeta Doina Oprea, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale (1373 acte materiale), uz de fals (1373 acte materiale) şi înşelăciune (1373 acte materiale); Carmen Dondoi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale (430 acte materiale), complicitate la uz de fals (430 acte materiale) şi complicitate la înşelăciune (430 acte materiale)", se arată în comunicat.

În urma probatoriului administrat în cauză s-a reţinut că în perioada 01.09.2008 - 31.08.2009, Tiberius Viorel Mogoş, în calitate de medic primar în cadrul unei unităţi medicale cu profil diabetologic, a întocmit în mod fictiv reţete gratuite pentru medicamente antidiabetice folosind informaţii referitoare la pacienţi cărora nu le-a recomandat toate aceste medicamente sau referitoare la pacienţi care nu se aflau în evidenţa sa, ori folosind datele de stare civilă ale unor persoane decedate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit sursei citate, acesta remitea reţetele întocmite de către el, dar şi pe cele completate de către Carmen Dondoi (medic rezident în cadrul aceluiaşi cabinet), Georgeta Doina Oprea, reprezentant legal al unei farmacii, pentru ca aceasta să deconteze contravaloarea medicamentelor de la CASMB.

"În acest scop, erau completate şi emise reţete consecutive eliberate în aceeaşi zi, aceluiaşi pacient, în care diagnosticul pacientului era diferit (diabet zaharat insulino-dependent în prima reţetă, diabet zaharat non insulino dependent în cea de-a doua), reţete supradozate sau repetate la un interval de timp mai mic decât cel legal. O altă modalitate de săvârşire a faptei era preluarea medicamentelor de către medicul Mogoş Tiberius Viorel direct de la farmacie, urmată de remiterea către aceasta a reţetelor necesare, pentru a fi decontată contravaloarea medicamentelor la C.A.S.M.B.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bucureşti.