Editura Evenimentul si Capital

Trei membri ai Comisiei de licitaţie din Metrorex, cercetați pentru trucarea licitaţiei de achiziţie de trenuri noi. Șpagă: excursii în Spania!

Licitaţii trucate la Metrorex
Autor: | | 4 Comentarii | 2215 Vizualizari

Trei membri ai Comisiei de licitaţie din Metrorex sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie pentru trucarea licitaţiei pentru atribuirea acordului-cadru "Achiziţia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon" de către Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a precizat că procurorii au dispus, în martie, efectuarea urmării penale faţă de suspecţii: Valeriu Picu, Gabriel-Constantin Sburlan şi Mihai-Marian Andronescu, membri ai Comisiei de licitaţie din cadrul Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti Metrorex SA, la data faptelor, pentru luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, potrivit Agerpres.

  • De asemenea, este urmărit penal Ovidiu Băncescu, în calitate de reprezentant al Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi dare de mită.

"În perioada octombrie 2014 - martie 2015, suspecţii Picu Valeriu, Sburlan Gabriel-Constantin şi Andronescu Mihai-Marian, în calitate de membri ai comisiei de evaluare a ofertelor, privind procedura de achiziţie publică pentru atribuirea acordului-cadru "Achiziţia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon", au contribuit la trucarea licitaţiei având ca rezultat adjudecarea acesteia de către Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao. Firma câştigătoare a subcontractat lucrările unei societăţi româneşti. La adjudecarea acestei licitaţii de către CAF SA Bilbao a contribuit şi suspectul Băncescu Ovidiu, în calitate de reprezentant al Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao, care l-a instigat pe suspectul Picu Valeriu să îi furnizeze informaţiile vizând ofertele şi condiţiile celorlalte firme participante la licitaţie", se arată în răspunsul DNA.

Sursa citată precizează că, în aceeaşi perioadă, suspecţii Picu, Sburlan şi Andronescu, în calitate de membri ai comisiei de licitaţie, au furnizat informaţii reprezentanţilor CAF Bilbao, având ca rezultat vicierea gravă a procedurii şi semnarea, de către CAF Bilbao, a procesului-verbal de adjudecare a licitaţiei.

"Totodată, în perioada 15 - 18.02.2015, suspecţii Picu, Sburlan şi Andronescu au acceptat o călătorie în Spania, la sediul fabricii CAF din Beasain, plătită de competitorul CAF SA Bilbao, aceasta fiind intermediată de către suspectul Ovidiu Băncescu", mai arată DNA, care adaugă că, ulterior, Valeriu Picu a încasat de la Ovidiu Băncescu contravaloarea unor servicii de traducere, la preţ supraevaluat.

Licitaţia

Licitaţia organizată de Metrorex pentru achiziţionarea a 51 de trenuri de metrou de la producătorul spaniol a fost blocată, după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis suspendarea soluţionării contestaţiilor depuse de societăţile Alstom şi Astra Vagoane cu privire la derularea acestei proceduri, până când autorităţile statului nu vor pronunţa o hotărâre definitivă în cercetarea în cauză derulată de DNA.

"În data de 24.04.2015, prin adresa nr. 3433-352,357/C6/24.04.2015, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a comunicat Metrorex Decizia nr. 75s/C6/352, 357/24.04.2015 cu privire la procedura de achiziţie a 51 de trenuri de metrou, prin care a decis suspendarea soluţionării contestaţiilor depuse de către SC Alstom SA şi de către SC Astra Vagoane SA, în contradictoriu cu SC Metrorex SA până când autorităţile statului vor pronunţa o hotărâre definitivă în cercetarea ce se afla în derulare", a informat Metrorex printr-un comunicat remis luni AGERPRES.

  • Potrivit reprezentanţilor Metrorex, acest lucru înseamnă că, până când nu va exista o hotărâre definitivă dată în cazul cercetării DNA, compania nu poate să deruleze contractul respectiv, acesta fiind, practic, suspendat.
  • Totodată, prin aceeaşi decizie, CNSC a respins cererea de suspendare a procedurii de atribuire formulată de Metrorex.

"În consecinţă, Metrorex va proceda la publicarea în SEAP a Deciziei nr. 75s/C6/352, 357 din data de 24.04.2015", se preciza în comunicatul companiei.

Pe 23 şi 24 martie 2015, societăţile Alstom şi Astra Vagoane au depus contestaţii la procedura de licitaţie deschisă având ca obiect achiziţia a 51 de trenuri pentru Magistrala 5 de metrou
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate