Trei spectacole de teatru independent din Republica Moldova la Underlcoud 2015

Trei spectacole de teatru independent din Republica Moldova la Underlcoud 2015

În cadrul festivalului de teatru independent Undercloud, se jocă, astăzi, primul spectacol din secțiunea „Focus Moldova“ – „Nekrotitanium“, în regia Luminiței Țîcu.

Bazat pe romanul cu același titlu, scris de Mitoș Micleușanu și Florin Braghiș, „Nekrotitanium“ este o combinație perfectă între violență, sarcasm, prostie, moldovenism, răutate și alte caracteristici ale mioriticilor.  „Monodrama „Nekrotitanium“, o piesă marca „Planeta Moldova“.

Scenariu de Luminița Țîcu. Interpretare: Alexandru Pleșca. Actorul Alexandru Pleșca a fost nominalizat, în 2013, de către juriul UNITEM de la Chișinău, pentru acest rol, pentru cel mai bun actor al anului. Spectacolul este programat pe scena Sălii „Horia Bernea” de la ora 20:00.

În zilele următoare, sunt programate celelalte două spectacole din Focus Moldova: „Sex & Perestroika“, în regia Luminiței Țîcu, marți, 25 august, de la ora 20:00, și „BASH/Piesele zilelor din urmă“, în regia lui Mihai Fusu, miercuri, 26 august, de la ora 20:00.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sex & Perestroika“ este realizat după romanul cu același titlu de Constantin Cheianu și balansează  între  document  şi  ficţional,  între  vuietul  surd  al  unui  afară nediferenţiat, pe care îl cercetează cu ochiul rece al observatorului, şi starea de surescitare a  individului  dependent  de  meandrele  vieţii  sale  intime,  între  perestroika şi sex.  Spectacol nu este recomandat tinerilor sub 16 ani.

„BASH/Piesele zilelor  din  urmă“ este  o colecție  de trei  piese  –  „Ifigenia în Orem“, „O haită de sfinți“ și „Medeea redux“ –  trei confesiuni, care fac să te solidarizezi și, în același  timp,  să  urăști  personajele, fiecare dintre  ele  explorând complexitatea răului din viața de zi cu zi.

Irina Ionescu, teatrolog, curatorul Focusului Undercloud 2015, spune: „Ediția 2015 este dedicată Republicii Moldova, reprezentată de laboratorul teatral Foosbook de la Chișinău, care prezintă un teatru non-conformist, fiind interesat de performanța actoricească, de textele contemporane, de teatrul document. Am ales Republica Moldova pentru că ni s-a părut absolut firesc să inaugurăm Focusul Underlcoud cu producții de teatru de peste Prut. Am avut mai multe opțiuni în alegerea companiei pe care să o invităm, dar în urma documentării am ales Foosbook, pentru regizoarea Luminița Țîcu și pentru actorii Mihai Fusu și Alexandru Pleșca. A contat foarte mult, de asemenea, calitatea textelor pe care sunt realizate spectacolele, texte foarte diverse între ele – Planeta Moldova: Mitoș Micleușanu și Florin Braghiș, Constantin Cheianu și Neil LaBute, acesta din urmă binecunoscut deja de multă vreme publicului bucureștean. A contat de asemenea faptul că spectacolele propun mai multe inovații la nivel regizoral.“