TREMURĂ KREMLINUL: „Vestul ne împinge în PRĂPASTIE! Pierdem 140 de MILIARDE de dolari pe an!”

TREMURĂ KREMLINUL: „Vestul ne împinge în PRĂPASTIE! Pierdem 140 de MILIARDE de dolari pe an!”

Sancțiunile occidentale și scăderea severă a prețului petrolului produc economiei rusești pagube uriașe. Moscova acuză Occidentul că vrea să producă mișcări sociale care să răstoarne puterea de la Kremlin.

„Pierdem aproximativ 40 de miliarde de dolari pe an din cauza sancțiunilor geopolitice și mai pierdem între 90 și 100 de miliarde de dolari pe an din cauza prăbușirii prețului petrolului cu 30%”, a declarat luni Anton Siluanov, ministrul de Finanțe rus, într-o conferință de presă, citat de agenția RIA Novosti.

Sancțiunile impuse de Uniunea Europeană și de Statele Unite economiei Rusiei, foarte dependentă de exportul de materii prime, blochează accesul Moscovei la piața internațională de capital și de tehnologie.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a acuzat, la rândul lui,  sâmbătă Occidentul că încearcă „să răstoarne regimul” în Rusia prin sancțiuni care urmăresc să distrugă economia și să provoace proteste de stradă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Duminică, Vladimir Putin a sugerat că Rusia ar putea suferi „consecințe catastrofale” din cauza sancțiunilor, a căderii prețului la petrol și a prăbușirii rublei, dar a adăugat că aceasta ar avea efect „de knock-out” asupra altor țări.

Într-un interviu pentru ITAR Tass, Putin a avertizat:

„Lumea modernă este interdependentă. E greu de crezut că sancțiunile, căderea prețului petrolului și devalorizarea monedei naționale vor duce la rezultate negative sau la consecințe catastrofale numai pentru noi.”

Vladimir Putin a negat că are legături cu oficialii și oamenii de afaceri țintiți de sanțiunile occidentale. A impune sancțiuni față de aceștia pentru a-l lovi pe el a fost o acțiune „bazată pe o premisă falsă”, a adăugat șeful de la Kremlin.

Putin a mai spus că scăderea prețului la petrol sunt „o strategie a partenerilor noștri de pe piața mondială a energiei”. Ministrul Energiei, Alexander Novak, a afirmat vineri că Rusia ia în calcul reducerea producției sale de petrol, în încercarea de a revigora prețurile.

Unul dintre marii producători de petrol, Rusia nu este membră a OPEC, care va discuta, la rândul său, în această săptămână dacă este oportună o reducere a producției.

Jumătate dintre veniturile Rusiei provin din afacerile cu petrol. Bugetul pe anul viitor, așa cum a fost aprobat de Camera inferioară a Parlamentului, ia în calcul un preț al petrolului de 96 de dolari pe baril. În acest moment, prețul petrolului este de 80 de dolari pe baril.

Concomitent cu degradarea galopantă a economiei Rusiei, se înmulțesc zvonurile despre nemulțumirile din rândul serviciilor secrete de la Kremlin, care ar plănui să-l dărâme pe Vladimir Putin