Tribunalul Bucureşti: Iohannis a semnat procesul vebal al Congresului PNL, deşi nu avea calitatea de "preşedinte ales"

Tribunalul Bucureşti: Iohannis a semnat procesul vebal al Congresului PNL, deşi nu avea calitatea de "preşedinte ales"

Tribunalul Bucureşti arată, în motivarea deciziei de respingere a modificărilor aduse statutului PNL la congresul extraordinar din iunie, că procesul-verbal al congresului a fost semnat de Klaus Iohannis, deşi acesta nu avea calitatea de "preşedinte ales", fiind ales a doua zi la şefia partidului, informează mediafax.ro.

"În data de 27 iunie 2014, Congresul Extraordinar al PNL a hotărât cu şase voturi contra şi opt abţineri aprobarea Statutului PNL. Procesul-verbal al Congresului Extraordinar este semnat de către: preşedinte PNL K. I. şi membrii secretariatului tehnic. Din cuprinsul acestuia reiese că nu s-a procedat la desemnarea componenţei prezidiului Congresului, şi drept urmare, procesul-verbal nu este semnat de membrii prezidiului. De asemenea, din moment ce domnul K. I.a fost ales preşedinte al partidului într-o zi ulterioară celei în care a semnat procesul-verbal, reiese cu certitudine că a semnat acest proces-verbal fără a avea calitatea de 'preşedintele ales' ", arată judecătorul Tribunalului Capitalei, în motivarea obţinută de MEDIAFAX.

Drept urmare, Tribunalul a constat că acel act juridic, respectiv procesul-verbal din prima zi a congresului, nu îndeplineşte condiţiile de formă prevăzute lege, pentru că Iohannis a obţinut funcţia de preşedinte al PNL abia în a doua zi de congres, în 28 iunie. Astfel, procesul-verbal care prevede modificări aduse la statutul partidului nu întruneşte condiţia de a fi semnat de un membru al conducerii PNL, aşa cum prevede legea partidelor politice.

"Potrivit articolului 11 din legea 14/2003, statutul trebuie 'aprobat de organele împuternicite prin statut'. Or, în condiţiile în care nu a fost respectată forma impusă de Statutul anterior, nu se poate concluziona că acesta ar fi fost în mod legal aprobat de către Congres. Chiar dacă Noul Statut prevede în articolul 66 faptul că procesele-verbale şi hotărârile Congresului vor fi semnate doar de preşedintele ales şi membrii secretariatului tehnic, modul în care a fost adoptat Noul Statut trebuie examinat prin raportare la dispoziţiile Statutului PNL 2013", explică instanţa, în motivarea sentinţei de respingere a modificărilor aduse statutului PNL.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit motivării, procesele-verbale ale congresului au fost înaintate pentru a fi înregistrate în Registrul Partidelor Politice, ele nefiind declarate nule.