Trista istorie a unui absolvent de Harvard care s-a pesedizat, dar nici măcar asta nu i-a reușit

Trista istorie a unui absolvent de Harvard care s-a pesedizat, dar nici măcar asta nu i-a reușit

Discuțiile de la Cotroceni pe tema reducerii CASului arată că ministrul de Finanțe, Ioana Petrescu, s-a adaptat foarte bine și foarte repede între colegii din PSD.

Nu a mai rămas nimic din tehnicianul școlit la Harvard, care, la început de mandat, promitea mai multă transparență și predictibilitate. În loc să explice, public, cum va acoperi deficitul generat de reducerea CAS-ului, s-a ascuns în spatele premierului Ponta. S-a lăsat folosită de acesta, lăsând să plutească bârfa că Băsescu ar fi jignit-o. Stenogramele discuțiilor de la Cotroceni ne-o arată ca pe un elev stresat, care a învățat pe de rost două fraze și nu este capabilă să răspundă la nici o întrebare.

Ministerul de Finanțe estimează că impactul negativ asupra încasărilor la buget, în cazul reducerii CAS, la angajator, cu cinci puncte procentuale, va fi, doar în 2015, de circa 6,5 miliarde de lei – aproape 1% din PIB. Este clar că Guvernul nu are nici un gând să renunțe la acești bani, prin reducerea cheltuielilor. Și-a luat din timp măsuri de precauție: în 2014, a introdus taxa pe stâlp, care lovește crâncen în companiile energetice, și a redus cheltuielile cu investițiile, cu impact negativ asupra nivelului ocupării forței de muncă. În 2015, vor urma alte biruri. Că va lovi în „generația Logan” și va crește cu 250% taxa auto pentru mașini cu capacitate cilindrică sub 1.600 centimetri cubi, că va majora impozitul pe proprietate, rămâne de văzut. În orice caz, oricât ar fi de inconștient, Ponta nu va renunța la acordul cu FMI-ul, așa că va majora taxele și impozitele până la nivelul la care va acoperi presupusul impact negativ al reducerii CAS-ului. Nu va renunța la acordul FMI pentru că acesta este un certificat de bună purtare care, în plus, îi permite să obțină de la UE acel așa-numit „top-up”, adică un plus de 10% la proiectele finanțate cu banii europeni. De exemplu, dacă UE finanța, în mod obișnuit, 85% din costurile unei autostrăzi, acest „top-up” face ca finanțarea europeană să urce la 95%.

Politica pe care o face Ponta, nu este nici de stânga și nici de dreapta. Este propagandă electorală menită să pescuiască ceva din acei consumatori de Antena 3 care se definesc drept „liberali”. Va reuși să vândă această poveste – a liderului social-democrat care ia măsuri de dreapta, în sprijinul companiilor, dovadă a faptului că „USL trăiește” - cu ajutorul imensei mașini de propagandă pe care o are în spate. Cei care ar trebui să reacționeze la păcăleala electorală a guvernului PSD ar fi cei din mediul de afaceri. Pe ei i-a lovit taxa pe stâlp, ei vor suferi dacă, după ce se termină campania electorală, PSD va emite, haotic, noi modificări ale Codului Fiscal, cu efect peste noapte, cu scopul de a-și îmbunătăți încasările. Mediul de afaceri este însă surprinzător de tăcut, ceea ce consolidează ideea că multe companii preferă să negocieze soluții individuale, nu tocmai ortodoxe, cu Puterea. Prea mulți oameni de afaceri acceptă presiunile și dau șpagă, în loc să se asocieze și să se bată pentru politici transparente și predictibile.

Ne puteți urmări și pe Google News

În piesa cu reducerea CAS-ului, Ponta joacă bine, ca un adevărat candidat la prezidențiale. Opoziția de dreapta pur și simplu nu este capabilă să-i fure acest joc. Cu ministrul Ioana Petrescu este o altă situație. Nu a dovedit nimic, până acum. Publicarea stenogramei discuțiilor de la Președinție nu îl vor afecta pe Ponta, ci pe absolventa de Harvard. O spun cu cinism: Ioana Petrescu își merită această lecție. În cele câteva luni în care a fost la Finanțe nu a dat nici un semnal, absolut nici unul, că este altceva decât o păpușă mecanică, pusă în vitrină de PSD-ul lui Ponta. Cred că se apropie rapid momentul în care se vor plictisi de această jucărie și o vor arunca la coș.