Truică și-a luat iaht din creditele luate pe numele unor pensionari

Truică și-a luat iaht din creditele luate pe numele unor pensionari

Ajutat de un director din BRD, afaceristul din Snagov a primit 35 milioane de euro fără să plătească vreo rată. El se folosea de pensionari sau de cunoștințele finului său cărora le promitea apartamente de lux sau bani.

Succesul lui Remus Truică la banii Băncii Române pentru Dezvoltare (BRD) era asigurat de două persoane apropiate: directorul general adjunct al băncii, Sorin Mihai Popa, și finul său de cununie, Cristian Relu Aparaschivei.

Din cele 17 credite „otrăvite” acordate de BRD începând cu 2007, 15 l-au avut ca beneficiar final pe afaceristul Remus Truică. Valoarea acestora a fost calculată de procurorii DIICOT la 35,5 milioane de euro. Prin intermediul unor conturi deschise în Monaco, Elveția și Cipru, banii au fost folosiți de Truică și Aparaschivei pentru cumpărarea de iahturi și imobile.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Remus Truică 

În afacere sunt implicați mai mulți notari care au autentificat tranzacții fictive de terenuri. Potrivit ordonanței de începere a anchetei, Aparaschivei căuta persoane dispuse să facă un credit la BRD sau înființa firme care cereau apoi împrumut la bancă.

Minciuni în cascadă

El promitea celor care se îndatorau în numele afaceristului un apartament în complexul rezidențial pe care Truică urmează să-l construiască la Snagov cu banii obținuți din împrumut. În alte cazuri, intermediarii au primit diferite sume de bani. Rețeaua avea conexiuni strânse cu Preciss Consulting, o societate de evaluare a terenurilor cu care lucra grupul infracțional organizat.

BRD execută două pensii

Într-un caz, Aparaschivei a transformat, pe hârtie, doi pensionari în proprietarii unui teren în Capitală. A doua zi, ei au fost duși la bancă unde au contractat un împrumut de 3 milioane de euro pe care l-au garantat cu terenul proaspăt obținut. Mai departe, cei doi au scos banii și i-au dat lui Aparaschivei pentru 9.500 de euro. Când BRD a observat că nu a fost plătită nicio rată s-a îndreptat împotriva celor doi bătrâni. Conform declarațiilor de martor de la dosar, Truică s-a oferit să plătească acestora o treime din pensie, adică suma luată de bancă în fiecare lună în contul datoriei de 3 milioane de euro.

Truică și Aparaschivei operau zeci de tranzacții fictive cu tot atâtea terenuri, acestea fiind autentificate la notarii de casă ai celor doi. Imediat apărea Sorin Mihai Popa care ordona subalternilor să aprobe cererile pe bandă rulantă, fără o minimă verificare. Georgiana Hosu, procuror-șef adjunct al DIICOT, a anunțat ieri că bunurile lui Truică au fost puse sub sechestru asigurator.

Alți suspecți

În acestă afacere penală sunt implicate și alte persoane publice. Este vorba de Adrian Sîrbu, Sorin Roșca Stănescu, Răzvan Petrovici și Elena Udrea. Cazul celei din urmă a fost declinat la DNA. Sîrbu ar fi obținut un credit fraudulos de 4 milioane de euro, iar Roșca-Stănescu un credit de 3 milioane de euro. Afaceristul Răzvan Petrovici, prin intermediul a 35 de firme, ar fi obținut 45 milioane de euro credite „fantomă”. În cazul Truică, pe lângă miliardarul specializat în credite neperformante, au mai fost puse sub acuzare alte 29 de persoane, printre care Lucian Cojocaru, Gabriela Gavrilescu și Claudiu Cercel, foști oficiali ai BRD. Cu toții susțin că sunt nevinovați și că au acționat potrivit legii.