Trump a făcut o DEMONSTRAȚIE de FORȚĂ în fața președintelui Chinei, BOMBARDÂNDU-L pe Assad, aliatul acestuia și al lui Putin

Trump a făcut o DEMONSTRAȚIE de FORȚĂ în fața președintelui Chinei, BOMBARDÂNDU-L pe Assad, aliatul acestuia și al lui Putin

Trump a salutat începutul unei „foarte, foarte prietenoase relații” cu președintele Xi, în timp ce rachetele americane Tomahawk loveau Siria.

Lumina lumânărilor de la exotica reședință din Florida a lui Donald Trump, Mar-a-Lago, în care a avut loc dineulpentru primirea lui Xi Jinping și a soției sale, cântăreața de top Peng Liyuan, nu a putut ascunde tensiunile.

Când Xi a vizitat Statele Unite acum doi ani, Trump l-a ironizat pe Barack Obama pentru luxul primirii, afirmând că el i-ar fi oferit oaspetelui un meniu Big Mac.

Însă joi seara, meniul a fost unul rafinat, constând din solă la tigaie și friptură New York stropite cu Chardonnay Sonoma.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este o mare onoare de a-l primi pe președintele Chinei și pe nespus de talentata sa soție – o mare, mare celebritate în China și o mare cântăreață”, le-a spus Trump oaspeților.

Și președintele american a continuat cu retorica sa obișnuită,: „Am avut deja o lungă discuție, dar până acum nu am obținut nimic, absolut nimic”, a glumit Trump. „Dar am creat o prietenie – mi-e limpede asta – și cred că pe termen lung vom avea o relație foarte, foarte bună, și îmi doresc foarte mult asta.”

Înaintea întâlnirii, amenințarea nucleară a Coreei de Nord și programul de dezvoltare a rachetelor al acesteia, precum și disputele comerciale dintre cele două state constituiau capul de afiș al agendei.

Însă agravarea crizei din Siria, după ce Trump a dat ordin de lansare a peste cincizeci de rachete de croazieră Tomahawk asupra unei baze aeriene, de unde se consideră că s-ar fi lansat atacul cu gaz sarin, a pus în umbră subiectele prevăzute.

China, alături de Rusia, s-a opus întotdeauna rezoluțiilor Consiliului de Securitate împotriva lui Assad, însă experții apreciază că gestul lui Trump a provocat deopotrivă mânie și emoție asupra liderului chinez.

„Nu este cea mai bună primire care i se putea face lui Xi”, crede Paul Haenle, un vechi diplomat, fost consilier al lui George Bush și Obama în chestiuni legate de China, citat de The Telegraph. „Atacul strică cumva imaginea de om forte a lui Xi pe scena mondială și va distrage atenția presei și opiniei publice de la reuniunea din Florida. Dar cel mai important, cred că atacul este foarte grăitor în legătură cu rolul de primă putere al Statelor Unite. Este greu să-ți imaginezi o altă țară din lume lansând o astfel de lovitură unilaterală – în orice caz nu China.”

Bonnie Glaser, un expert în polticile chineze, consideră că Beijingul va vedea atacul american din Siria ca pe o dovadă că Trump nu are nici o reținere de a întreprinde acțiuni militare îndrăznețe, ceea ce constituie un avertisment direct la adresa Phenianului, dar și a Beijingului, în legătură cu tensiunile din Marea Chinei de Sud Est.

„Faptul că a făcut asta în timp ce Xi Jinping se află la Mar-a-Lago spune foarte multe. După părerea mea, nimic nu a fost planificat. Dar cred că Trump îi transmite lui Xi un puternic semnal că este un președinte foarte hotărât. Că nu este dispus să stea și să piardă mult timp cântărind problemele. Că este hotărât să acționeze decisiv... Cred că va fi văzut cu mult respect.”

În timpul dineului, Trump și Xi au schimbat zâmbete protocolare și strâgeri de mâini în fața camerelor. Xi a aplaudat politicos profeția despre „marea, marea prietenie” făcută de Trump.

Nu se știe încă dacă liderul chinez fusese prevenit despre atacul american din Siria de către gazda sa.