Trump l-a făcut pe Putin „Semi-Împăratul Lumii”. ȚARUL rămâne ÎNȚEPENIT la Kremlin cel puțin până în 2024

Trump l-a făcut pe Putin „Semi-Împăratul Lumii”. ȚARUL rămâne ÎNȚEPENIT la Kremlin cel puțin până în 2024

Odată cu victoria lui Donald Trump, zvonurile despre o posibilă retragere de pe scena politică a lui Putin s-au spulberat ca prin farmec.

Spre sfârșitul anului 2016, situația nu arăta prea roz pentru Putin. Economia rusă era în declin, țara era izolată în lume, iar președintele era o persoană evitată de liderii occidentali. Unii comentatori începuseră chiar să vorbească despre posibilitatea ca Putin să iasă din scena politică. Sau măcar să se retragă din prim-plan, renunțând să candideze din nou în alegerile prezidențiale din martie 2018.

Între timp, neașteptata alegere a lui Donald Trump a produs fisuri largi în frontul anti-Putin.

Analistul politic Gleb Pavlovsky, citat de The Moscow Times, afirmă:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cu Trump ca aliat potențial, Putin este un fel de semi-împărat al lumii. Realegerea lui capătă acum o importanță globală.”

Pentru elita rusă, imaginea alegerilor este acum clară: Putin va candida și va fi reales, urmând să rămână în funcție cel puțin până în 2024.

„Ar fi bine ca Vladimir Putin să își prezinte viziunea până la sfârșitul lui decembrie – cum va arăta națiunea din punct de vedere politic și economic în 2024”, declara un oficial rus pe 14 februarie.

Aceste alegeri nu vor aduce nici o schimbare. Nu vor exista noi pretendenți la poziția lui Putin. Figura cea mai proeminentă a opoziției, Alexei Navalnîi, anunța în decembrie că va candida în alegerile prezidențiale. Însă într-un proces accelerat și controversat, el a fost condamnat luna aceasta la cinci ani de închisoare cu suspendare. Cel puțin din perspectiva Kremlinului, candidatura sa a fost blocată.

În scimb, Putin va avea de înfruntat o opoziție fabricată, constând exclusiv din membri ai vechii gărzi. Ziarul RBC a scris că liderii partidelor parlamentare Ghenadi Ziuganov, Vladimir Jirinovski și Serghei Mironov vor candida. Toți trei urmează îndeaproape agenda Kremlinului. Și Grigori Yavlinski, vechiul lider al partidului centrist de opoziție Yabloko, a anunțat că va candida și el.

Fiecare dintre acești „competitori” a mai candidat de cel puțin două ori. Jirinovsky va candida de pildă a șasea oară.

La prima vedere, alegerile din 2018 ar trebui să fie floare la ureche pentru actualul președinte, scrie The Moscow Times. Protestele de stradă și contestațiile care au caracterizat alegerile din 2012 sunt de domeniul trecutului îndepărtat. Națiunea pare să se fi resemnat cu o conducere îndelungaă a lui Putin. Fără concurență sau alternative viabile, cota de popularitate a lui Putin rămâne foarte sus.

Există totuși unele semne că alegerile s-ar putea să nu fie doar o simplă formalitate, așa cum speră Kremlinul. Competiția ar fi alungat plictiseala. Așa, fețele sunt aceleași. Concluzia este cunoscută dinainte. Nu există dramă, nu există luptă, și, prin urmare, nu există nici un motiv de a merge la vot.

Putin nu poate îngădui așa ceva, crede analistul politic Nikolai Petrov. „Natura conducerii sale s-a schimbat și chiar 70% din voturi la o prezență de 70% tot nu este suficientă”, spune el, referindu-se la nivelul de legitimitate pe care îl vizează Kremlinul.

Acum cinci ani, pe 23 februarie 2012, Vladimir Putin li se adresa zecilor de mii de suporteri pe cel mai mare stadion din Moscova, Lujniki. El le-a recitat din Borodino, un poem faimos al lui Lermontov, pe care orice rus îl știe pe dinafară:

„Nu avem noi Moscova în spatele nostru? / Atunci pentru Moscova vom muri”, a strigat el. „Bătălia pentru Rusia nu s-a încheiat!”

În 2013, Putin a identificat inamicul în clasa de mijloc rusească din orașele mari, care era nemulțumită de revenirea sa la președinție. Și în 2018, el va avea nevoie de un „inamic neașteptat” pe care să-l înfrângă, declară Pavlovski.

Doar că de data aceasta nu îi va fi ușor să găsească unul: i-a terminat pe toți.

În acest stadiu al domniei sale, Putin se confruntă cu o dilemă, spune Petrov. Fie merge și mai departe pentru a-și spori autoritarismul, fie demarează reforme economice și politice liberale. În orice direcție decide să o apuce, îi va fi dificil.

Fostul ministru de Finanțe, Alexei Kudrin, și apropiații săi lucrează la noul program economic al lui Putin. Kudrin a făcut câteva declarații entuziaste despre economia Rusiei. Prima schiță a programului ar putea fi ambițioasă.

Însă puțini dintre apropiații puterii cred că este posibilă o schimbare de sistem. Evgheni Gontmakher, economist și fost oficial guvernamentale, a declarat:

„Unele dintre ideile lui Putin din această campanie ar putea fi noi, ba chiar ar putea folosi termenul ‘reforme’, însă nu va fi nici o ruptură cu trecutul.”

Dimpotrivă, crede majoritatea analiștilor, viitoarea campanie prezidențială va urmări să mențină statu quo-ul. Alexander Șokin, șeful Uniunii Industriașilor și Întreprinsătorilor din Rusia, cea mai importantă organizație de lobby a patronatului, declara recent într-un interviu la televiziune:

„Mediul de afaceri rus are tot interesul ca Putin să obțină un nou mandat. Nu așteptăm noi sloganuri și nu vrem ca ele să se schimbe.”