Trump SCHIMBĂ agenda mondială: ÎNCĂLZIREA globală și LIBERUL-SCHIMB, scoase din Declarația G-20

Trump SCHIMBĂ agenda mondială: ÎNCĂLZIREA globală și LIBERUL-SCHIMB, scoase din Declarația G-20

Administrația Trump a repurtat o victorie importantă la summit-ul G-20 al miniștrilor de Finanțe din cele mai puternice țări ale lumii.

Prima prezență la o reuniune importantă a noului secretar american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, nu a trecut neobservată. Prezent la summit-ul G-20 al Finanțelor, la Baden-Baden, în Germania, pe 17 și 18 martie, unde au participat miniștrii de Finanțe și șefii băncilor centrale ale celor mai mari puteri ale lumii, Mnuchin împreună cu echipa sa de consilieri a reușit să modifice considerabil declarația finală a summit-ului.

Textul, negociat la sânge cu restul țărilor, nu mai vorbește despre protecționism, nici despre Acordul de la Paris asupra climatului, apropiindu-se astfel de pozițiile administrației Trump, climato-sceptice și ostile liberului schimb.

Amărât, ministrul francez de Finanțe, Michel Sapin, a rezumat situația într-o conferință de presă:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Un dezacord între o țară și toate celelalte.”

Tradiționala condamnare a protecționismului, pe care G-20 o relua ca pe un leitmotiv, a dispărut din documentul final de cinci pagini. În ceea ce privește comerțul mondial, „lucrăm la consolidarea contribuției comerțului în economiile noastre”, consemnează laconic textul.

De asemenea, nici o mențiune a Acordului de la Paris din 2015 privind schimbările climatice, la câteva zile după ce administrația americană a prezentat un buget care taie fondurile alocate luptei împotriva încălzirii planetei, în timp ce Donald Trump și-a înmulțit atacurile față de combaterea schimbărilor climatice.

Michel Sapin a deplâns rezoluția summit-ului: „Regret faptul că discuțiile noastre nu au dus la rezultate satisfăcătoare în ceea ce privește două priorități absolute în lumea noastră de azi și în legătură cu care Franța dorește ca G-20 să continue a acționa în mod ferm și concertat”.

Oficialul francez a minimalizat rezultatele reuniunii: „Nu există nici o înmuiere a poziției G-20, tocmai pentru că nu a vrut să-și înmoaie poziția nu a fost nici o mențiune”, referindu-se la protecționism și Acordul de la Paris. Și Sapin a ținut să adauge că formula din documentul final ar însemna „Nu suntem de acord cu Statele Unite”.

Germania, care prezidează reuniunea G-20 de anul acesta, din 7-8 iulie de a Hamburg, și care a depus eforturi pentru a evita o fractură vizibilă de toată lumea, a minimalizat și ea influența acestor schimbări de abordare asupra doctrinei G-20. Ministrul de Finanțe german, Wolfgang Schäuble, a declarat: „Americanii nu au fost izolați. Rolul președinției (G-20) este de a unifica, nu de a izola”, dând astfel de înțeles că Germania ar fi putut izola Statele Unite, dar nu a dorit.