Tunisia, leagănul Primăverii Arabe, este acum principala sursă de jihadiști pentru Statul Islamic

Tunisia, leagănul Primăverii Arabe, este acum principala sursă de jihadiști pentru Statul Islamic

Deşi în Tunisia a intrat în vigoare prima Constituţie democratică din istoria ţării şi anul acesta se va desfăşura al doilea scrutin liber după înlăturarea preşedintelui Ben Ali, o statistică întocmită de CIA arată că această ţară este pe primul loc în ce priveşte numărul combatanţilor care s-au alăturat grupării Statul Islamic (SI) în Irak şi Siria, scrie publicaţia spaniolă ABC.

La succesele militare obţinute de SI au contribuit în mare măsură islamiştii radicali veniţi din multe state. Pe o hartă întocmită de CIA şi prezentată de postul CNN, ce arată ţările de unde provin aceştia, Tunisia este înscrisă cu peste 3.000 de combatanţi care au intrat în rândurile Statului Islamic, urmată de Arabia Saudită cu 2.500, Maroc 1.500, Rusia 800, Franţa 700 şi Marea Britanie 500. CIA estimează că în total Satul Islamic beneficiază de sprijinul a peste 15.000 de insurgenţi sosiţi din afara Siriei şi Irakului.

Aşadar ţara unde a început Primăvara Arabă în anul 2011, şi în acelaşi timp singura unde acest curent reformator din Orientul Mijlociu a avut succes, este în mod paradoxal principala sursă de combatanţi pentru jihadiştii SI. 

Într-un articol din The New York Times, ziaristul David D. Kirkpatrick încearcă să ofere o explicaţie pentru o asemenea situaţie inedită. Pe ansamblul lumii arabe, populaţia Tunisiei (de 11 milioane de locuitori) este printre cele mai educate şi cosmopolite. În ciuda acestui fapt, scrie ziaristul citat, libertatea adusă de Primăvara Arabă a permis grupărilor jihadiste să recruteze militanţi mai uşor decât o făcea pe vreme dictaturii lui Ben Ali.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, instaurarea unui regim politic democratic nu a însemnat şi o îmbunătăţire a nivelului de trai al tinerilor. Drept urmare, aceşti tineri tunisieni care au ales să lupte în Siria şi Irak pentru impunerea legii islamice (sharia) au fost motivaţi în special de situaţia lor materială precară şi s-au lăsat seduşi de avantajele oferite de Statul Islamic, respectiv bani şi chiar femei, scrie și Agerpres.

“Fără dezvoltare socială, nu cred că democraţia poate supravieţui”, recunoaşte unul dintre reprezentanţii partidului tunisian islamist (moderat) Ennahda, principala forţă în parlamentul de la Tunis. Într-un asemenea scenariu al colapsului democraţiei, Tunisia ar putea deveni una dintre principalele ţinte ale Statului Islamic în obiectivul acestei grupări de a-şi extinde “califatul”.

Potrivit presei libaneze, gruparea jihadistă a difuzat un document în limba arabă în care îşi descrie strategia şi planurile geopolitice. Conform respectivului text, gruparea SI consideră că situaţia din Tunisia este mai bună decât în celelalte state arabe, întrucât ea se află în continuare în sfera de influenţă a Franţei, care la nevoie ar putea pune la cale chiar o lovitură de stat cu ajutorul unui grup de generali tunisieni.