Turbulențe pe piața energetică globală: Moscova poate da lovitura cu resursele de petrol și gaze ale României | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | -4 Comentarii | 4242 Vizualizari

Piața energetică globală a intrat în tangaj din cauza prețului redus al petrolului, fapt ce lansează semne mari de alarmă și pentru România, acolo unde cele două mari companii petroliere, Petrom și Rompetrol, care dețin și resursele de petrol și gaze ale țării, riscă să fie scoase la mezat și să-și schimbe proprietarii.

 Astfel, în cazul Rompetrol, Kazahstanul este într-o situație economică și financiară extrem de dificilă, a făcut încasări la buget anul acesta extrem de reduse în raport cu așteptările și prognoza, de doar 40%(cifre oficiale, dar pe surse) și se pregătește să treacă la privatizări masive și vânzări de active.

KazmunayGaz, dincolo de faptul că nu-și va achita datoriile către România din contractul de privatizare, nici pe cele din „aranjamentul Ponta” măcar, vinde! Vinde intern și vinde ce mai deține peste hotare, deci și Rompetrol ar putea deveni obiect de vânzare cât de curând. Iar destinatarii cei mai probabili sunt giganții ruși Lukoil și Gazprom, firește. Nu că ar sta prea bine cu finanțele, dar pentru așa o pleașcă cu relevanță geopolitică majoră, există prin visteria rusă vreo 144 miliarde de dolari, după cum ne anunța, la recenta ședință a Clubului Valdai, Președintele Vladimir Putin.

Pe de altă parte, la ultima întâlnire de la Viena de vineri, 23 octombrie, Grupul rus Gazprom şi grupul energetic austriac OMV, proprietarul Petrom, au semnat un memorandum de înţelegere cu privire la posibilitatea aprovizionării cu petrol a OMV de către companiile din portofoliul grupului Gazprom. De asemenea, vineri a avut loc la Viena o întâlnire de lucru între preşedintele Gazprom, Alexei Miller, şi directorul general de la OMV, Rainer Seele, ocazie cu care s-a discutat despre posibilitatea cooperării celor două companii la proiectul gazoductului Nord Stream 2, precum şi despre un posibil schimb de active.

Acorduri de acest fel, OMVGazprom, ar trebui să fie în prim planul atenției autorităților și decidenților români. Asta pentru că OMV deține în România Petrom și pentru că politica companiei aici este extrem de opacă, iar accesul Bucureștiului la deciziile ce privesc fosta companie națională este limitat. Nu mai vorbim aici despre faptul între „activele” OMV intră, firește, și Petrom. „Schimbul de active” e o formulă de interpătrundere a două companii care se traduce prin oferirea de acțiuni către cealaltă în cele mai rentabile proprietăți și acces la decizie pentru a întări credibilitatea tranzacțiilor și încrederea părților.

Iată că cele două evenimente ce se prefigurează pe piața externă sunt în măsură să afecteze serios piața energetică românească. Dacă mâine ne trezim cu ambele companii în mâinile Gazprom și Lukoil, capacitatea de independență decizională strategică a României scade dramatic. Este motivul pentru care o repliere și regândire a strategiei trebuie făcută foarte repede.

Astfel, criza se dovedește a fi amenințare și oportunitate, când e gestionată de oameni responsabili și profesioniști. Mai întâi, resursele statului român ar trebui aruncate mai puțin pe pomeni minore de natură electorală astăzi, cât pe prețul benzinei și gazului pe care- l va plăti întreaga populație mâine și în viitor. Statul român ar trebui să evalueze post-privatizare Rompetrol și să găsească suma necesară readucerii companiei în proprietate românească, dacă nu privată, măcar a statului român. Sub control majoritar. Apoi privatizările din Kazahstan pot fi avantaje pentru România, dacă vizează asemenea investiții ce ar fi utile într-un stat petrolier, când prețurile petrolului sunt scăzute. În fine, în cazul Petrom, situația e mai complicată, nu știm cum arată contractul de privatizare al Guvernului Năstase (deși după nivelul de trai al fostului ministru al economiei și industriilor Dan Ioan Popescu, aflat în Italia, contractul nu ne prea oferă pârghii de acțiune) dar poate reușim să introducem limitări din timp asupra unei asemenea tranzacții ca cea prognozată de OMV, dacă vizează și activele Petrom.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro