Turcia are îndoieli cu privire la achiziția unui sistem antirachetă din China. Rusia poate fi însă sursa alternativă

Turcia are îndoieli cu privire la achiziția unui sistem antirachetă din China. Rusia poate fi însă sursa alternativă

După ce oficialii de la Ankara au dat ca sigură achiziţia de către armata turcă a unui sistem de apărare antirachetă produs de o companie chineză, un responsabil din cadrul Ministerului turc al Apărării a declarat astăzi agenţiei Reuters că încă se mai reflectează la această achiziţie şi vor avea loc negocieri cu societăţi occidentale, dar şi ruseşti, care au oferit soluţii alternative.

Compania chineză China Precision Machinery Import and Export Corporation a câştigat în anul 2013 un contract în virtutea căruia s-a angajat să furnizeze armatei turce un sistem antirachetă cu rază lungă de acţiune în valoare de 3,4 miliarde de dolari. Însă alegerea autorităţilor de la Ankara a atras critici din partea NATO şi SUA cu privire la posibilele probleme de securitate, dar şi de compatibilitate ale acestor instalaţii cu infrastructura NATO, relatează Reuters.

Îngrijorările au fost amplificate şi de ministrul turc al apărării, care a declarat că nici nu se are în vedere integrarea acestui sistem în infrastructura NATO, poziţie contrazisă ulterior de purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce. În plus, respectiva companie chineză se află pe lista celor vizate de sancţiunile americane pentru că a vândut echipamente militare Iranului, Siriei şi Coreii de Nord.

Dar un responsabil turc din cadrul Ministerului Apărării a declarat joi agenţiei Reuters - care nu îi precizează identitatea - că oferta chineză nu îndeplineşte toate condiţiile, în special cele legate de transferul de tehnologie pentru industria turcă de apărare. „Contactele privind această chestiune continuă. Asigurarea transferului de tehnologie este unul dintre elementele cele mai importante în cadrul licitaţiei şi nu am primit garanţii complete la acest capitol”, explică sursa citată pentru agenția britanică, preluată de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform acestei surse şi a altora - la fel, neprecizate - urmează să fie reluate negocierile cu societăţile comerciale care au mai înaintat oferte, printre care se numără Eurosam (deţinută de concernul franco-italian MBDA şi de grupul francez Thales), care s-a clasat pe locul doi la licitaţia din anul 2013, şi cea americană Raytheon, producătoarea sistemului Patriot, dar va fi reexaminată şi oferta Rusiei pentru sistemele de rachete S-400, eliminată în 2013 încă din prima etapă a licitaţiei.