Turcia cade la mijloc în criza siriană

Turcia cade la mijloc în criza siriană

Incursiunea Rusiei în Siria pune bețe-n roate unui jucător strategic din regiune, Turcia, care de mult timp susține rebelii sirieni și vrea răsturnarea regimului Assad

Bombardamentele rușilor împotriva rebelilor sirieni - deși Moscova susține că vizează doar obiective ale ISIS în Siria - subminează politica autorităților de la Ankara în ceea ce privește vecinul de la sud.

Noi reguli ale „jocului”

„Turcia este acum închisă, nu mai are spațiu de manevră”, susțin analiștii. Jonathan Schanzer, vicepreședinte al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor, a spus, într- un interviu citat de Business Indider, că turcii se străduiesc acum să înțeleagă noile reguli ale jocului, așa cum fac și SUA sau alte state care sprijină opoziția siriană, în diversele ei forme. Rămâne de văzut dacă Turcia va dori să provoace deschis Rusia, a mai spus Schanzer. Ankara și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește loviturile aeriene ale rușilor, iar premierul Ahmet Davutoglu a acuzat Rusia că lovește rebelii pentru a-l susține pe Assad.

Ne puteți urmări și pe Google News

Capacitatea Turciei de a condamna Rusia pentru ceea ce se întâmplă în Siria este limitată, având în vedere relațiile economice extinse cu Moscova. Turcia se află acum într-o poziție dificilă, iar intervenția alături de Assad complică planul președintelui turc Recep Erdogan de a limita câștigurile teritoriale ale kurzilor de-a lungul graniței.

Dacă rușii vor putea menține operațiunile actuale și vor lovi pe linia dintre Idlib și Latakia, va scădea presiunea asupra lui Assad. Ca urmare, Turcia va crește sprijinul pentru rebeli, luând în considerare că armele ar putea cădea în mâinile kurzilor de la PYD (aripa militară a Partidului Uniunii Democrate a Kurzilor, principalul partid kurd sirian). „Intervenția Rusiei va conduce spre o nouă fază a conflictului, mai sângeroasă. Ignorăm această posibilitate pe riscul nostru”, a explicat expertul american.

Două milioane de refugiați sirieni sunt în Turcia, iar Ankara se teme de un nou aflux căruia să nu-i poată face față, în perioada următoare.

Români în Siria

În Siria sunt, în prezent, peste 10.000 de cetățeni români, conform MAE de la București. Din 2011, de când a început războiul civil în Siria, MAE a repatriat, prin mijloace proprii, 700 de persoane. Un număr mult mai însemnat de români au reușit să se repatrieze pe cont propriu. România este printre puținele state ale lumii care are ambasadă încă deschisă la Damasc, singura a unui stat membru UE care activează acolo.