TURCIA. Justiţia dispune ANULAREA deciziei de blocare a reţelei TWITTER

TURCIA. Justiţia dispune ANULAREA deciziei de blocare a reţelei TWITTER

Un tribunal administrativ din Ankara a dispus, azi, anularea deciziei foarte controversate a guvernului turc de a bloca accesul la reţeaua Twitter, a informat mass-media turcă.

Autoritatea turcă de telecomunicaţii (TIB) a blocat, săptămâna trecută, reţeaua de socializare, acuzată de premierul Recep Tayyip Erdogan că răspândeşte acuzaţiile de corupţie care vizează regimul său înaintea alegerilor municipale de la 30 martie.

Această măsură este „contrară principiilor statului de drept”, a decis instanţa de judecată, citată de canalul de ştiri CNN-Turk.

Opoziţia turcă şi mai multe organizaţii nonguvernamentale au sesizat justiţia, după decizia autorităţilor de la Ankara. TIB poate acum face recurs la decizia instanţei, însă este obligată să deblocheze reţeaua de socializare în aşteptarea hotărârii curţii de apel în legătură cu solicitarea sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Blocarea Twitter a fost „ocolită” de către majoritatea utilizatorilor turci, însă a provocat o avalanşă de critici, denunţându-se o măsură de „cenzură” şi o tendinţă autoritară a regimului islamo-conservator turc, la putere din 2002.

Decizia de blocare a reţelei Twitter a fost luată după difuzarea zilnică pe internet, de mai bine de trei săptămâni, a unor fragmente de convorbiri telefonice interceptate ale premierului Erdogan, implicat într-un mare scandal de corupţie care i-a slăbit poziţia pe scena politică din Turcia.