TURCIA: Premierul Erdogan, vizat de o a doua înregistrare compromiţătoare

TURCIA: Premierul Erdogan, vizat de o a doua înregistrare compromiţătoare

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a făcut apel joi la liderul musulman Fethullah Gülen, pe care-l acuză că unelteşte împotriva sa, să se întoarcă în Turcia, apel ce are loc după difuzarea unei a doua înregistrări compromiţătoare la adresa sa.

În cadrul unei reuniuni electorale la Burdur (vest), Erdogan s-a adresat pentru prima dată direct lui Gülen, fost aliat al său, provocându-l să se confrunte cu el la scrutinul municipal din 30 martie.

„Hodja (cel care predă Coranul - n.r.), dacă nu ai nimic de ascuns, întoarce-te în patria ta şi lansează-te în politică”, a declarat Erdogan, potrivit AFP, citată de Agerpres. „Fă politică, dar nu te implica în acţiuni de provocare ce ar putea ameninţa securitatea naţională şi stabilitatea Turciei”, a adăugat şeful guvernului turc, în faţa a mii de simpatizanţi ai săi. TURCIA. Mii de oameni denunță în stradă CORUPȚIA premierului ERDOGAN

Operaţiunea, care a vizat zeci de apropiaţi ai săi suspectaţi de corupţie pe 17 decembrie, Erdogan nu încetează să acuze confreria lui Gülen, care a fost mult timp aliatul său, că manipulează poliţia şi justiţia pentru a-i destabiliza guvernul odată cu apropierea alegerilor municipale şi prezidenţiale prevăzute pentru luna august.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gülen trăieşte în SUA, în statul Pennsylvania, unde s-a exilat în 1999, fugind de justiţia turcă.

Noul discurs al lui Erdogan intervine după ce miercuri seara a fost difuzată pe internet o a doua conversaţie telefonică ce-l pune în cauză pe premier. În înregistrare, a cărei autenticitate nu a fost confirmată dintr-o sursă independentă, premierul Erdogan îi cere fiului său Bilal să refuze suma de 10 milioane de dolari propusă de un om de afaceri, considerând-o insuficientă. Lupta pentru putere se acutizează în Turcia O primă conversaţie telefonică compromiţătoare între premier şi fiul său postată pe internet tulbură apele de luni seara în Turcia. Opoziţia a cerut demisia lui Erdogan şi mii de persoane au manifestat împotriva corupţiei regimului islamo-conservator aflat la putere din 2002.