Turism la farmaciile din țările vecine Vor să-și vaccineze copiii, dar n-au cu ce

Turism la farmaciile din țările vecine Vor să-și vaccineze copiii, dar n-au cu ce

Românii au ajuns să practice, de câteva luni, o formă aparte de turism medical. Tot mai des, ei trec granița ca să își cumpere medicamente sau vaccinuri. Au nevoie de ele ca să trăiască sau ca să fie siguri că le vor fi copiii sănătoși

Criza medicamentelor, care se face ravagii în România de luni bune, i-a determinat pe pacienți sau pe aparținătorii lor să se orienteze și să le caute în vecini, peste graniță. Practic, sunt sute de medicamente vitale care nu se mai gasesc în spitalele și farmaciile de la noi. Lipsesc o serie de vaccinuri pentru imunizarea bebelușilor, șapte citostatice, potrivit estimărilor asociațiilor de pacienți, pastile necesare în tratamentul autismului, medicamente pentru femei și multe altele. În Bulgaria, nu numai că toate acestea se găsesc aproape la orice farmacie, dar unele din medicamente se vând fără rețetă. Iar prețul, în toate cazurile, e mai mic decât ar fi în România.

Hexacima, cel mai cumpărat vaccin

Bănățenii cumpără vaccinuri din Ungaria, însă trec și pe la farmaciile din Serbia ori de câte ori au posibilitatea, pentru a achiziționa, la prețuri mult mai mici decât acasă, analgezice și vitamine. Dintre vaccinuri, cel mai des se caută Hexacima (hexavalentul) și medicamentele pentru tratamentul diverselor boli psihice, arată sursele EVZ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deja au apărut firme dispuse să aducă, contra cost, medicamentele sau vaccinurile necesare românilor inclusiv din țări europene mai îndepărtate de România, cum ar fi Austria, Italia, ba chiar și Statele Unite.

Nevoiți să se descurce cu ce au, medicii atrag atenția că în cazul achiziției vaccinurilor din străinătate, trebuie ținut cont de anumite reguli, cea mai importantă fiind aceea că astfel de seruri trebuie transportate în genți frigorifice la temperatură constantă, conform prospectului, în caz contrar, scăzându-le eficacitatea.

Ministerul caută și el vaccinuri în străinătate

Tot o formă de turism se poate spune că face și Ministerul Sănătății, care se străduiește de luni bune să aducă vaccinuri de pe unde le găsește. „În prezent, avem o problemă foarte mare cu vaccinul pentru hepatită, pentru că nu există în momentul de față niciun producător care să aibă posibilitatea să îmi livreze acest vaccin, care se face la nou-născut. Am găsit un stoc de vaccin, făcut de o firmă europeană, fabricat în India. Nu l-am luat pentru că nu îndeplinea în totalitate condițiile de punere pe piață din Europa“, a declarat Florian Bodog, ieri, la Digi24.