UDMR se joacă cu nervii PSD pentru voturi

UDMR se joacă cu nervii PSD pentru voturi

Maghiarii amenință cu ieșirea de la guvernare pentru a câștiga voturi și eventual, pentru a se repoziționa în vederea prezidențialelor, susțin surse parlamentare.

UDMR nu ratează nicio șansă de a puncta electoral. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor amenință cu ieșirea de la guvernare, iritată de intervenția MAE într-un proces la Curtea Europeană de Justiție, căreia UDMR i se adresase după ce, în septembrie, CE a respins Inițiativa Cetățenească Europeană pentru protecția minorităților naționale, iniți ată de Uniune.

„Poziția MAE privind inițiativa cetățenească inițiată de UDMR este nepotrivită, sunt lucruri amestecate care nu aveau ce căuta într-o astfel de declarație și vorbesc doar de inițiativa noastră, făcută de mine și de șase politicieni din diferite state ale UE, oameni cu o carieră politică și un prestigiu foarte mare”, a spus Kelemen. Președintele UDMR a afirmat că nu are o dispută personală cu ministrul de Externe, Titus Corlățean, că nu are orgolii personale, dar că, totuși, „există principii și există și onoare” și că va avea o discuție pe această temă cu premierul Ponta la ședința de guvern de miercuri.

„Coalițiile vin și pleacă, statul rămâne”, a replicat Corlățean. „Puteam și aveam dreptul să solicităm ca UDMR să renunțe la semnarea acelor inițiative odată cu intrarea în guvern. Nu e corect să ni se ceară nouă se renunțăm la poziția statului român”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Schimbă UDMR tabăra?

Potrivit surselor EVZ, UDMR nu ia în considerare cu adevărat ieșirea de la guvernare, dar vrea să exploateze orice temă de care comunitatea maghiară este atașată, în vederea alegerilor prezidențiale din toamna acestui an, la care va candida și președintele formațiunii, Kelemen Hunor.

Un scor satisfăcător al candidatului UDMR în turul I oferă un bun capital de negociere pentru turul II. Formațiunea lui Kelemen a procedat în acest fel în mai multe ocazii, cel mai celebru caz fiind cel al înființării facultății maghiare în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, care a fost, de altfel, unul dintre motivele ce au dus la căderea guvernului Ungureanu în aprilie 2012.

Nu în ultimul rând, prin amenințarea cu ieșirea de la guvernare și conflictul cu guvernul majoritar PSD, UDMR se poate repoziționa și poate schimba tabăra până în toamnă, în eventualitatea în care candidatul alianței PNLPDL are mai multe șanse.

PSD are un plan B

În replică, social-democrații pregătesc planul B pentru ieșirea de la guvernare a UDMR. Guvernului majoritar PSD ar putea să i se alăture formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, care are în jur de 20 de parlamentari, în contextul în care Partidul Liberal Reformator (PLR) se află în plin proces de racolare.

MAE: România își apără drepturile naționale

UDMR a fost iritată de intervențiile la Tribunalul UE ale Ministerului român de Externe împotriva unor inițiative cetățenești privind statutul minorităților etnice. Una din cele două inițiative a fost susținută de UDMR, dar ambele propuneri, care prevedeau autonomie lingvistică și culturală pentru minoritățile etnice, au fost în final respinse de Comisia Europeană. Executivul comunitar a argumentat că cele două inițiative încalcă prevederile Tratatului de la Lisabona privind competențele naționale ale statelor membre, altfel spus chestiunile legate de autonomia unei comunități etnice sunt atribuții exclusive ale guvernelor. Inițiatorii, printre care minoritățile din Tirolul de Sud, au contestat decizia Comisiei la Tribunalul UE, proces în care statul român s-a contituit ca parte, fapt ce a iritat UDMR. România nu face însă decât să susțină poziția principial corectă a Comisiei privind repartiția competențelor la nivelul UE.

„Desigur, în această procedură juridică se confruntă două puncte de vedere contradictorii, unul al Uniunii Europene, pe care România îl consideră corect şi îl susţine, iar, pe de altă parte, se află Ungaria – parte intervenientă în proces, care doreşte să îşi atingă, prin intermediul Uniunii Europene, dezideratul de a deveni un tutore transnațional al minorităților etnice maghiare din state membre ale UE”, atrage atenția MAE. (Paul Ciocoiu)

Vicepremierul ungar Semjen Zsolt, călare la festivitățile de Ziua Maghiarimii de la Târgul Secuiesc FOTO: AGERPRES