UE acordă Ucrainei un împrumut de un miliard de euro și avertizează Rusia să înceteze provocările

UE acordă Ucrainei un împrumut de un miliard de euro și avertizează Rusia să înceteze provocările

Comisia Europeană și guvernul interimar ucrainean au semnat ieri un acord privind un ajutor de un miliard de euro sub formă de împrumuturi pe termen mediu - în cadrul pachetului de până la 11 miliarde de euro pe termen de doi ani anunțat de Bruxelles la 5 martie - și un acord privind un ajutor financiar de 365 de milioane pentru sprijinirea democrației, a societății civile și a dezvoltării economice.

 

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, și-a exprimat încrederea că UE va debloca 'în curând' ajutorul de 610 milioane pe care Uniunea Europeană l-a acordat Kievului, bani proveniți din programul de asistență pentru terțe țări. În acest fel, asistența macrofinanciară destinată Ucrainei va urca la peste 1,6 miliarde de euro.

Ucraina este o țară suverană, membră a Organizației Națiunilor Unite, care are dreptul să organizeze alegeri prezidențiale, iar dacă cineva destabilizează aceste alegeri se delegitimează singur și își reduce credibilitatea, a mai avertizat ieri, la Bruxelles, președintele Comisiei Europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șeful executivului comunitar a făcut apel la toate părțile implicate să nu destabilizeze alegerile din Ucraina. "Cei care încearcă să destabilizeze alegerile în Ucraina ar trebui să înțeleagă că nu vor marca puncte ca urmare a acestui lucru", a menționat Barroso.

"Ucraina este o țară suverană, membră a ONU, are dreptul să organizeze alegeri prezidențiale, iar dacă cineva destabilizează aceste alegeri se delegitimează singur și reduce credibilitatea pe care o are", a subliniat președintele CE, citat de Agerpres.

Întrebat cum comentează acțiunile președintelui rus Vladimir Putin din ultima perioadă, Barroso a mărturisit că îl cunoaște foarte bine pe liderul de la Kremlin, cu care s-a întâlnit de circa 20 de ori.

"Cred că nu este în interesul Rusiei pe termen lung ceea ce se întâmplă. Rusia este o țară multinațională, care are și ea probleme de stabilitate și a susține instabilitatea într-o țară vecină nu este cu siguranță bine pentru viitor. De asemenea, nu este bine pentru viitorul Rusiei să aibă o astfel de confruntare cu UE. Uniunea Europeană este de departe cel mai important partener economic al Rusiei, în comerț și în investiții", a afirmat Barroso.

El a reiterat că dacă Moscova va continua să acționeze ca în prezent nu va face decât să adâncească izolarea în care a intrat după anexarea Crimeii.

"Deci mesajul meu către președintele Putin este să se angajeze constructiv, iar prin asta vreau să spun să detensioneze situația, să lucreze constructiv cu Ucraina, dar și cu UE, pentru că este o chestiune de interes pentru noi toți în Europa. Iar dacă Rusia vrea să-și vadă recunoscut statutul internațional nu prin acest tip de comportament va avea parte de această recunoaștere, ci dimpotrivă", a mai spus șeful executivului comunitar.