UE are PREMIER nou Juncker, ales succesor al lui Barroso

UE are PREMIER nou Juncker, ales succesor al lui Barroso

Jean-Claude Juncker a fost ales ieri președinte al Comisiei Europene. Votul a fost dat de către noul Parlament European

Luxemburghezul Jean Claude Juncker a fost ales, ieri, președinte al Comisiei Europene. Votul a fost dat de către de noul Parlament European. Pe alocuri, ședința a fost presărată cu momente ce păreau desprinse dintr-o ședință de plen a Parlamentului Românesc. S-a aplaudat, s-a huiduit, s-a fluierat, s-au dat replici savuroase.

Nu s-au plimbat prin sală, dar când vorbitorul nu le-a mai captat atenția, eurodeputații și-au scos pe mese telefoanele și tabletele. Pentru că a vorbit fără să i se dea cuvântul, un deputat neafiliat, comunistul grec Papadakis, a fost dat afară din plen.

„În limba campionilor mondiali”

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a deschis ședința. Candidatul la funcția de președinte al Comisiei Europene a intrat dezinvolt în sala de plen și a fost luat cu asalt de câțiva reprezentanți ai presei.

Și-a prezentat declarația de candidatură, de la locul său, nu de la prezidiu. „Europa are nevoie de o agendă a reformelor în folosul cetățenilor, iar moneda unică nu o dezbină, ci o protejează”, a declarat Jean-Claude Juncker. El a adăugat însă că UE nu se va extinde în următorii cinci ani. După ce a vorbit în prima parte în franceză, Junker și-a continuat spechul în germană.” Să mă exprim și în limba campionilor mondiali”, a spus el, uitându-se către social-democratul german, Martin Schulz.

„Comisia va avea un caracter foarte politic — aceasta este voința mea — și componența sa trebuie să reflecte pluralitatea majorității ideilor noastre(...)”, a punctat Jean-Claude Juncker, precizând că va exista și un comisar european pentru statul de drept. A pledat apoi pentru investiții în infrastructură, în rețele energetice, în infrastructura de transport și în centre industriale.

„În ceea ce privește Uniunea Economică și Monetară, atrag atenția: criza nu s-a încheiat atât timp cât încă avem 25 de milioane de șomeri”, a mai spus Juncker.

„Votăm, dar avem un singur candidat”

Deși a fost votat cu majoritate de voturi (422 „pentru”, 250 „împotrivă” și 47 „abțineri”), Juncker a primit și critici. Nigel Farage, liderul eurosceptic britanic, a ținut să le spună colegilor că numele președintelui Comisiei Europene nu s-a aflat pe niciun buletin de vot la scrutinul din 25 mai.

„Să ne gândim ce facem aici. Ni se cere să votăm, dar avem un singur candidat, parcă suntem pe vremea Uniunii Sovietice. Și, mai mult, votul este secret. Suntem politicieni pentru a fi trași la răspundere. E o jignire să votăm secret”, a spus Farage. La final, Juncker i-a dat replica. „Am înțeles că veți vota secret. Domnul Farage nu dorește ca alegătorii săi să afle că a votat cu mine, când se vor deschide buletinele de vot “, a spus Juncker, stârnind râsete și aplauze în sală.