PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Panorama

Uimitoarea descoperire din mormântul unui împărat chinez

Autor: Angelo Tăutu | duminică, 31 ianuarie 2016 | 2 Comentarii | 3373 Vizualizari
Recentele descoperiri plasează existența ceaiului cu circa un secol mai devreme
O echipă de arheologi a găsit în mormântul unui împărat chinez primele dovezi fizice ale ceaiului, din lume.

Un studiu apărut în Scientific Reports, publicația online editată de Nature, afirmă că rămășițele de plante descoperite într-un mormânt vechi de peste 2.100 de ani sunt frunze de ceai, constituind „cea mai veche dovadă fizică a băuturii”.

Până acum, cele mai vechi rămășițe fizice de ceai erau din timpul dinastiei Song (între 960 și 1279). Studiul precizează că, „dacă popularitatea sa în creștere printre chinezii din nord și populații din vest, ca uigurii, este atribuită în general dinastiei Tang (secolele al VII-lea și al VIII-lea e.n.)”, „prima referință textuală clară la consumul de ceai ca băutură datează din anul 59 î.e.n., în timpul dinastiei Han”.

Prin zestre

Prin urmare, recentele descoperiri plasează existența ceaiului cu circa un secol mai devreme, primul subiect al cercetării fiind mausoleul Han Yangling din Xian (vestul Chinei), construit de un împărat din dinastia Han, Jingdi Liu Qi, care a murit în 141 î.e.n. Arheologii care au scos la lumină mormântul, în anii 1990, au descoperit vase, arme, care și plante parțial descompuse.


Celălalt sit cercetat de arheologi este cimitirul Gurgyam din vestul Tibetului, datând din anii 200. Se credea până acum că ceaiul a fost introdus în Tibet prin zestrea prințesei chineze Wencheng, în timpul logodnei cu tibetanul Songtsen Gampo, în secolul al VII-lea, adică patru secole mai târziu. „Acest lucru arată că o ramură a Drumului Mătăsii traversa Tibetul în acea epocă”, se afirmă în studiu. Cercetătorii au descoperit în cele două situri muguri și frunze care semănau cu ceaiul. Ei au analizat compoziția plantelor, găsind cafeină și teanină, așa încât au ajuns la concluzia că sunt rămășițe de ceai. În cele din cimitirul Gurgyam din Tibet erau amestecate și alte plante, ca orzul. Probabil că frunzele de ceai erau „consumate în forma ceaiului tradițional, amestecat cu sare, făină de orz prăjit și/sau ghimbir în zonele muntoase reci din Asia Centrală”.


Tag-uri: descoperire, imparat, chinez, ceai, china




SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Libertatea

RTV

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>





Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITESTE ACUM