Uitată de politicieni, Ziua Marinei devine un eveniment local

Uitată de politicieni, Ziua Marinei devine un eveniment local

Deși Forțele Navale au trimis din vreme invitații mai marilor statului, doar ministrul Apărării, „musafirul de serviciu”, a apărut la manifestările de pe faleza Cazinoului.

Aproape 10.000 de localnici și turiști au participat pe o căldură nimicitoare, pe faleza Comandamentului Flotei la demonstrațiile navale și exercițiile marinărești organizate de Ziua Marinei, dar puțini invitați de marcă au onorat invitațiile pentru Ziua Marinei de la Constanța.

Dușa, între nimfele zeului Neptun

Pavilionul umbros pregătit pentru VIP-uri a fost ocupat, cu excepția a doi parlamentari de Constanța, de oficialități locale cu funcții de „vice” de la primărie sau de la Consiliul Județean Constanța și de nelipsiții prinț Paul și prințesa Lia. Rândul întâi a fost ocupat de ministrul Apărării, Mircea Dușa, de ofițeri cu rang înalt din armată și de înaltele fețe bisericești, printre care IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului și liderul Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Murat. Au absentat „Iri și Moni”, care își anunțaseră prezența și erau așteptați atât de gazde, cât și de presa mondenă. În rest, rude și prieteni ai politicienilor sau ai mai marilor armatei. Chiar și așa, musafirii au fost păziți de agenți înarmați până în dinți. Accesul la tribună a fost interzis, deși în jurul pavilionului, printre ofițerii galonați se învârteau „nimfele” zeului Neptun, doar în costume de baie. La fel și personaje din Festivalul Antic, daci și romani, care, până să le vină rândul la poză, căscau plictisiți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Festivitățile se mută la matineu

Spectacolul oferit de marinari, pe mare și pe uscat, a fost însă urmărit cu sufletul la gură de miile de turiști și localnici, mai ales copii, veniți special pe faleza Cazinoului. „Protagonistul” evenimentului a fost însă IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care în loc de 10 minute, a oficiat o slujbă marinărească de aproape 30 de minute. La temperaturi de 35 de grade Celsius, săracii militari care așteptau, stană de piatră, terminarea slujbei, au început să pice unul după altul. Au fost ridicați urgent și duși la ambulanțe. Armata s-a enervat și a dispus retragerea militarilor. Vocea care se auzea din megafoane a intervenit peste slujba înaltului ierarh care s-a văzut nevoit săși întrerupă slujba. Programul s-a încheiat mai devreme cu o jumătate de oră. La final, ministrul Mircea Dușa a anunțat că de la anul, din cauza căldurii din luna august, va dispune ca festivitățile de Ziua Marinei să înceapă la ora 9,00.