Ultima vrăjitoare decapitată în Europa, nevinovată

Ultima vrăjitoare decapitată în Europa, nevinovată

În urma cu peste 220 de ani, Anna Goeldi era ultima europeancă decapitată pentru vrăjitorie. Ieri, autorităţile din cantonul elveţian Glarus au hotârât să o reabiliteze pe Goeldi, adăugând că aceasta a fost victima unei "crime judiciare".

Decapitarea vrăjitoarelor era o practică frecventă în Europa secolelor XIV - XVIII. Totuşi, la anul execuţiei Annei Goeldi, 1782, majoritatea statelor europene renunţaseră la executarea persoanelor acuzate de vrăjitorie.

Povestea vrăjitoarei Goeldi, o servitoare a unui burghez elveţian renumit, a fost scoasă la lumină de o carte a unui fost jurnalist elveţian, Walter Hauser, citată de The Independent. Acuzată că a blestemat una dintre fiicele familiei pentru care lucra, Goeldi a fost condamnată la moarte pentru vrăjitorie.

Se pare însă că adevărul este cu totul altul. Hauser povesteşte că burghezul Johann Jakob Tschudi, celebru magistrat şi doctor, a avut o relaţie amoroasă cu Anna Goeldi şi, dacă acest lucru s-ar fi aflat în societate, imaginea sa ar fi fost compromisă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În satul elveţian Mollis, din cantonul mai sus menţionat, există chiar un muzeu dedicat memoriei Annei Goeldi.