Ultimii doi complici ai lui Voiculescu vor fifi audiați astăzi

Ultimii doi complici ai lui Voiculescu vor fifi audiați astăzi

Completul de judecători, Camelia Bogdan și Mihai-Alexandru Mihalcea, va relua astăzi audierile în dosarul ICA. Orice este posibil: amânare, rejudecare, achitare sau condamnare.

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu (67 de ani), este citat astăzi la Curtea de Apel Bucureşti, în procesul de corupție privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). La această instanță este faza finală a dosarului, iar decizia care va fi dată este executorie.

DNA cere 12 ani

Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare, dar procurorii DNA au declarat apel și au cerut pedeapsa maximă: 12 ani. Politicianul cere achitarea. Întrebat dacă îi este frică de închisoare, Dan Voiculescu a răspuns: „Pe 4 august nu se poate, dar nu îmi e frică de închisoare”.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce la termenul din 7 iulie a fost audiat Dan Voiculescu și mai mulți complici din dosar „printre care nutriționistul Gheorghe Mencinicopshi și fostul ministru al Comunicațiilor, Sorin Pantiș, astăzi vor fi audiați ultimii doi inculpați. Este vorba de doi complici care au avut un rol cheie în privatizarea ICA: Vlad Nicolae Săvulescu și Jean -Cătălin Sandu, ambii condamnați în faza de fond la 6 ani de închisoare cu executare.

Săvulescu a fost director al Direcției Privatizare- Concesionare a Administrației Domeniilor Statului (ADS). Sandu a fost admi nistrator ( 2 0 0 2 - 2005) al societății Benefica (firmă din grupul Grivco), director (2001- 2005) al Direcției Juridice din cadrul ADS, membru AGA al ICA, secretar executiv al PC (fost PUR) și vice președinte al AVAS. Procurorii DNA arată că cei doi au faclitat adjudecarea prin licitaţie, de către Grivco, a pachetului de acţiuni ICA deținut de ADS, la un preț de 75,5 de ori mai mic față de valoarea comercială.

Prejudiciul este uriaș Acest pachet de acţiuni a fost achiziţionat cu suma de 104.730 de euro, în vreme ce valoarea reală era de 7.900.929 de euro. Miza privatizării a fost zestrea imobiliară a Institutului, terenul în suprafaţă de 36.676,79 mp şi construcţiile în suprafaţă desfăşurată de 9.983 mp, amplasate în zona rezidenţială a lacului Băneasa. Prejudiciul total adus statului a fost de 60.482.615 de euro.

În pronunțare pe noile probe

La ultimul termen de judecată, președintele completului, Camelia Bogdan, a atras atenția că astăzi se va pronunța pe solicitările de probatorii suplimentare. Ea a cerut avocaților ca cererile să fie depuse în scris până săptămâna trecută, pentru a le putea studia. Tot astăzi se va lua în discuție contestațiile cu privire la măsurile asiguratorii decise de instanță. Cel mai afectat de aceste măsuri este Dan Voiculescu: un imobil (teren + construcții) ridicat pe suprafața de 36.676,79 metri pătrați și mai multe acțiuni donate de politician, în 2006, celor două fete. Este vorba de 76,5% din acțiunile Grivco SA (5.634 acțiuni- 39,125%- donate Cameliei și 5.382 acțiuni -37,375% - donate Corinei) și 92, 240% din acțiunile Companiei de Cercetări Aplicative și Investiții (9.974.861 acțiuni -46,204775% - donate Cameliei și de 9.947.862 acțiuni -46,204775% - donate Corinei). Instanța a pus sechestru asigurator și la alți inculpați.

Aceștia aveau sechestru doar pe jumătate din imobile, cealaltă jumătate fiind proprietatea soțiilor. Instanța însă a decis să extindă pe toate imobilele, indiferent dacă erau în proprietate comună. Toți cei afectați de aceste sechestre, Corina și Camelia Voiculescu, Grivco etc., vor fi citați, la un alt termen, pentru a face contestații.