ULTIMUL anunţ al lui Cioloş privind sectorul energetic

ULTIMUL anunţ al lui Cioloş privind sectorul energetic

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, astăzi, la şedinţa plenară a Summitului de Cooperare în format 16+1, de la Riga, înfiinţarea unui Centru pentru Dialog şi Cooperare în domeniul proiectelor energetice la Bucureşti, se arată într-un comunicat al Guvernului.

“Sunt bucuros că primul punct al intervenţiei mele astăzi este anunţul oficial privind înfiinţarea Centrului pentru Dialog şi Cooperare în domeniul proiectelor energetice la Bucureşti. El reprezintă o dovadă în plus a sprijinului nostru consistent şi a angajamentului nostru faţă de cooperarea în format 16+1. Unul dintre principalele obiective ale Centrului este consolidarea formatului nostru de cooperare. Ea se va realiza prin extinderea acquis-ului realizat în domenii comerciale şi tehnologice legate de energie, la domenii precum: energia regenerabilă, reţelele inteligente, eficienţa energetică, tehnologia cărbunelui curat şi energia nucleară”, a afirmat premierul Cioloş în intervenţia sa. 

Potrivit premierului, Centrul va juca şi un rol important în schimbul de cunoştinţe şi va promova o imagine mai clară a oportunităţilor existente pe dinamica piaţă chineză pentru companiile europene. 

“Reprezentanţii guvernelor şi comunităţilor de afaceri din ţările noastre se vor întâlni în câteva săptămâni, la Bucureşti, şi vor elabora viitoarea agendă de activităţi a Centrului. În plus, un târg şi o expoziţie în domeniul energiei, în format 16+1, sunt programate a se desfăşura la Bucureşti în primul trimestru al anului 2017”, a anunţat Cioloş. 

Ne puteți urmări și pe Google News

În intervenţia sa, prim-ministrul român s-a referit şi la fluxurile comerciale şi contactele interumane, care, potrivit şefului Executivului de la Bucureşti, sunt “factori generatori de conectivitate şi dezvoltare”. 

“Schimburile comerciale care s-au intensificat constituie un motor important al economiilor noastre. Contăm pe sprijinul continuu al autorităţilor chineze în accelerarea procedurilor de aprobare a accesului pe piaţă. De exemplu, exporturile noastre agroalimentare către China constituie un potenţial important pentru echilibrarea deficitelor noastre comerciale”, a spus Cioloş. 

Conform prim-ministrului, contactele interumane reprezintă o resursă esenţială pentru extinderea conectivităţii şi inovării. “În acest an, am introdus în programa noastră şcolară limba chineză. Aş dori, de asemenea, să subliniez necesitatea intensificării cooperării şi schimburilor noastre comerciale în sectorul turismului. Toate acestea ar contribui în mod substanţial la dezvoltarea socio-economică, dar şi a unei mai bune înţelegeri între culturile noastre”, a mai spus Cioloş. 

Premierul Dacian Cioloş a participat sâmbătă la cea de a 5-a reuniune a şefilor de guverne din statele Europei Centrale şi de Est şi China, în format 16+1, organizată la Riga, în Letonia.