Ultimul urmaș al autorului imnului național a murit în sărăcie cu o lună înainte de 1 Decembrie

Ultimul urmaș al autorului imnului național a murit în sărăcie cu o lună înainte de 1 Decembrie

Aurelia Ursu, ultima strănepoată a poetului care a scris „Deșteaptă-te române”, Andrei Mureșanu, locuia la Bistrița, într-o casă modestă pe Aleea Trandafirilor. A murit acum o lună, la 96 de ani, uitată de comunitate și ignorantă de oficialități, scrie publicatia bistriteanul.ro.

Casa în care locuia aceasta, este acum părăsită și pustiită, dar îngrijită, pentru că fiul doamnei Ursu a venit tocmai din Canada pentru a se ocupa de înmormântare. Anul acesta, pe 1 martie, Aurelia Ursu a împlinit exact 96 de ani.

Urmașa lui Mureșanu s-a născut pe 1 martie 1918, în familia Cucu, fiind cea mai mică dintre copii, şi totodată ultima rămasă în viaţă. După ce s-a căsătorit a devenit doamna Ursu, iar soțul ei a murit acum șaisprezece ani. Are un singur băiat care s-a stabilit în Canada şi are la rândul său doi copii: un băiat în Toronto şi o fată căsătorită la Paris, mai scriu reporterii de la bistriteanul.ro.

„Din copilăria mea îmi amintesc foarte bine de bunicul meu, Ilie Mureşanu, tata bătrân, şi de mama bătrână, Veronica Mureşanu, stăteau pe strada Andrei Mureşanu, astăzi, Casă Memorială. Părinţii mei stăteau pe strada Năsăudului, foarte aproape de bunici. ... Îmi amintesc de bunicul, care a fost nepotul de frate a lui Andrei Mureşanu. Noi copiii mergeam zilnic la bunici şi îi ajutam. Eu în fiecare zi când veneam de la şcoală, mergeam pe la ei şi le duceam apă, deoarece apa era în stradă. Bunicul nostru vorbea despre Andrei Mureşanu, însă eu eram cea mai mică. Dar sora mai mare, ne spunea mereu că în acea casă a copilărit Andrei Mureşanu, care pe urmă a plecat la Braşov unde a avut un frate la care s-a mutat, şi apoi, acolo s-a îmbolnăvit şi a murit. Îmi aduc aminte că de fiecare dată de Crăciun, tata bătrân se îmbrăca în Moș Crăciun şi, cu un coş de nuiele, le aducea la băieţi cai de turtă, iar la fete, păpuşi de turtă, şi ne punea să spunem „Tatăl Nostru”. Bunicul meu a fost foarte credincios, a fost şi făt la biserică”, povestea Aurelia Ursu pentru aceeași publicație.

Ne puteți urmări și pe Google News

Casa memorială

Într-un alt material, bistriteanul.ro a prezentat și casa unde a copilărit Andrei Mureşanu. În 1982 atunci când se făceau demolările comuniste, casa a fost trecută şi ea pe listă pentru a fi pusă la pâmânt și înlocuită cu un bloc. A intervenit primul secretar şi nu au mai demolat-o.

Urmaşii lui Andrei Mureşanu, stabiliţi în Canada şi Franţa

Elena Pop, sora Aureliei Ursu, a murit în 1997, mai anunță bistrițeanul.ro. Soţul doamnei Aurelia a fost profesor de franceză şi anul acesta, în luna noiembrie se împlinesc doisprezece ani de când şi el s-a stins din viaţă. „Avea 85 de ani… şi de atunci eu sunt tot singură. Nu a suferit de vreo boală anume, a stat pe pat doar câteva zile şi în timpul acesta nu a mai putut mânca. Eu şi cu băiatul am stat şi ne-am uitat la el până când a fost la ultima suflare. Şi amândoi l-am îmbrăcat şi asta a fost (…). Băiatul meu este stabilit în Canada, în Toronto şi am fost şi eu acolo la el, cred că prin anul 2000, aşa ceva. De la băiatul meu am doi nepoţi, o fată şi un băiat. Nepoata este la Paris, căsătorită cu un francez, iar nepotul stă în Toronto are 34 de ani, şi nu s-a căsătorit încă. Fiul meu m-a chemat în Canada să mă duc acolo, dar mie nu îmi place, nu vreau să mă duc pentru că nu vreau să mor acolo. Fiecare cere să fie înmormântat la locul unde s-a născut. Cred că toţi la bătrâneţe au această dorinţă”, spune, în urmă cu patru ani, Aurelia Ursu pentru reporterii de la bistiteanul.ro.