Ultranaționalistul convertit în europenist va conduce Serbia până în 2022

Ultranaționalistul convertit în europenist va conduce Serbia până în 2022

Premierul sârb Aleksandar Vucic, pro-UE, dar și prieten al Rusiei, a câștigat alegerile prezidențiale din primul tur de scrutin, cu 55% din voturile exprimate

Analiștii politici din Serbia consideră că victoria premierului în alegeri îi acordă acestuia puterea foarte mare pe care a visat-o, și opoziția trebuie neapărat săși schimbe strategia.

Putere absolută

Analiștii ca re au reacționat „la cald” spun că triumful lui Aleksandar Vucic (47 de ani) îi conferă liderului Partidului Progresist o poziție de putere fără precedent pentru a-și conduce țara în direcția pe care o dorește, în următorii cinci ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zoran Stojiljkovic, profesor la Facultatea de Drept din Belgrad a declarat, la un post de televiziune local, că Serbia se află acum „pe punctul de a deveni un sistem de putere personală” al lui Vucic, scrie Balkan Insight. Stojiljkovic a explicat că puterea din mâinile PP este atât de mare că poate decide cine ocupă funcțiile nu doar în aparatul de stat, ci la toate nivelele instituțiilor bugetare.

Până acum, președintele avea un rol mai degrabă ceremonial, dar acest lucru se va schimba.

Jovo Bakic, profesor la Facultatea de Filosofie din Belgrad, consideră că victoria din primul tur nu este un lucru bun pentru democrația din Serbia. „Societatea va eșua în mod total, dar pentru că ne-am obișnuit cu asta, situația va fi acceptată cu calm”, susține Bakic. El a sugerat că Vucic are susținerea cancelarului german Angela Merkel și a președintelui Vladimir Putin, care s-au întâlnit cu acesta în timpul campaniei electorale.

Președinte pentru liniștea Europei

„Vucic este important pentru că poate garanta securitatea. Orice mână autoritară în Balcani este excelentă pentru ei (comunitatea internațională - n.r.) atâta timp cât garantează securitatea. În momentul în care nu mai poate face asta, vor căuta altul”, a mai spus analistul.

Conform rezultatelor parțiale, după numărarea a 98% din voturi, Vucic a obținut 55%, fiind urmat de fostul Avocat al Poporului, Sasa Jankovic, cu 16%, candidatul- farseur Ljubisa Preletacevic- Beli cu 9%, fostul ministru de Externe Vuk Jeremic cu 5,7% și liderul Partidului Radical Sârb (de dreapta), Vojislav Seselj cu 4,6%.

Nou guvern, în două luni

Declarându-și victoria, Vucic a anunțat că oamenii au votat politica sa de integrare în UE, fără a renunța la aliații tradiționali Rusia și China. „Această victorie arată în ce direcție vrea Serbia să meargă. Era important ca victoria să fie clară ca lacrima, pentru a nu permite nimănui să interpreteze altfel rezultatele”, a spus el.

El a precizat că noul guvern de la Belgrad va fi format în termen de două luni. „Guvernul va fi format în două luni sau două luni şi câteva zile”, a spus Vucic într- o conferinţă de presă. El a promis că va fi un președinte al tuturor sârbilor și că va lupta pentru fiecare dintre ei, indiferent dacă l-au votat sau nu în scrutinul din 2 aprilie.

Vladimir Putin l-a felicitat pentru victorie pe Vucic, un „susţinător al consolidării relaţiilor de prietenie” între Moscova şi Belgrad.

Vucic a lăsat în urmă trecutul

A devenit premier după ce formațiunea sa a câștigat alegerile parlamentare în 2014. În campania electorală, a subliniat că Serbia a înregistrat o creștere economică în timpul mandatului său. Aleksandar Vucic a fost un naționalist radical sârb, în mandatul fostului președinte Slobodan Miloșevici, la sfârșitul anilor 1990. Dar în 2008 a demisionat și a fondat Partidul Progresist, moderat, arătând o distanțare față de trecutul său extremist. „Nu neg că m-am schimbat. Sunt mândru de asta”, a spus el într-un interviu în 2012. În 2015, a fost alungat de comemorarea a 20 de ani de la masacrul din Srebrenica. La vremea respectivă, Vucic era parlamentar și a declarat, la câteva zile după masacru: „Omori un sârb și noi vom omorî 100 de musulmani”. Recent, el a chemat la reconciliere. La câteva luni după ce mulțimea l-a alungat de la comemorare, s-a întors la monument și a adus un omagiu victimelor.