ULUITOR. Polițiștii corupți din Bistrița Năsăud mutau LOCUL de producere a unor accidente

ULUITOR. Polițiștii corupți din Bistrița Năsăud mutau LOCUL de producere a unor accidente

Procurorii DNA Cluj au descins, în această dimineață, la locuințele mai multor șefi din Poliția Bistrița Năsăud, care sunt suspecți de săvârșirea unor infracțiuni de corupție. Între cei vizați de DNA se numără șeful IPJ Bistrița Năsăud, comisarul lef Ioan Ovidiu Mureșan (foto).

Ancheta DNA Cluj se referă la patru ofițeri de poliție din IPJ Bisitrița și la mai mulți oameni de afaceri din același județ. Între cei menționați, potrivit Mediafax, sunt comisarul șef Ovidiu Mureșan, șef al IPJ Bistrița Năsăud, șeful Biroului Arme, Eplozivi și Substanțe Periculoase, comisarul șef Ioan Ani, șeful Serviciului Poliției Rutiere, comisarul șef Roberto Hasnaș și șeful Poliției Rutiere din orașul Năsăud, inspectorul principal Leon Anton Cloșcă. Cei patru polițiști sunt acuzați de ”săvârşirea unor acte repetate de corupţie, şi anume de pretindere şi primire a unor sume de bani şi a altor foloase necuvenite, în legătură cu atribuţiile lor de serviciu, respectiv pentru a îndeplini acte contrare îndatoririlor de serviciu”.

Pe lângă polițiști, în atenția procurorilor anticorupție au mai intrat și câțiva oameni de afaceri între care și Traian Larionesi, care are mai multe societăți comerciale de exploatare a lemnului, din pădurile din județul BIitrța Năsăud.

Larionesi este acuzat că i-a dat mită șefului IPJ Bistrișa Năsăud, Ovidiu Mureșan suma de 17.000 de lei și un autoturism Toyota RAV 4, an de fabricație 1996, pentru a beneficia de favoruri din partea omului legii, legate de neaplicarea unor sancțiuni în urma unor controale efectuate de polițiști la firmele sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, în luna mai 2014, șeful IPJ Bistrița a dispus efectuarea unui control legat de activitatea șefului Biroului Arme, comisarul șef Ioan Ani, control care a constatat faptul că polițistul are grave deficiențe în actul de comandă. Pentru a nu fi schimbat din funcție, șeful de la Arme a intervenit, la rândul lui, pe lângă omul de afaceri Traian Larionesi, care l-arugat pe șeful IPJ Bistrița Năsăud să ”îndulcească” nota de control asfel încât ”toată lumea să iasă bine”. În urma acestei intervenții, raportul de control a fost modificat în sensul în care activitatea comisarului șef de la Biroul Arme a fost notată cu calificativul foarte bine.

Au mutat locul unui accident

Cel mai grav însă nu par a fi faptele de corupție de care sunt acuzați cei implicați, ci ușurința cu care niște polițiști plătiți din bani publici erau de acord să sară în ajutorul celor care ”cotizau”. La o astfel de intervenție, șeful IPJ Bistrița, Ovidiu Mureșan și șeful Serviciului Poliției Rutiere, Roberto Hasnaș au fost de acord să mute locul producerii unui accident de circulație și să nu îl pedepsească pe vinovat.

Cel care a produs accidentul din data de 30 iunie 2014, a fost Train Larionesi, tatăl omului de afaceri cu același.

Procurorii DNA susțin că Larionesi l-a sunat pe inspectorul șef Mureșan și i-a spus că polițiștii care se află la fața locului să nu îi rețină permisul de conducere al tatălui său, care a produs accidentul. Ulterior, inspectorul șef Mureșan îl sună pe șeful de la circulație, Roberto Hasnaș, pe care îl trimite la fața locului cu misiunea de a muta locul producerii accidentului și de a-l scoate vinovat pe celălalt șofer. Pe drum, comisarul șef Hasnaș, îl sună pe un agent aflat la fața locului și pe care îl instruiește în legătură cu cele convenite.

 "X – Da! H – Servus Ioane, Roberto! X – Să trăiţi, şefu! H – Pă unde eşti, bătrâne? X – Îs aici, la locul accidentului....., H – Mă, nu... X – .... accidentului H – Ascultă-mă, nu cumva remorca stătea, maşina stătea în loc nu? X – No, amu, nu putem zice că...., aşa îi. H – No. X – No, da nu-s......, H – Hî? X – Eu ştiu, nu putem zice treaba asta. H – Păi te gândeşti...... X – Îi tomna aicea... H – Cum îi? X – Îi tomna aicea la intersecţie, cum o ia spre Cormaia. Ştiţi? H – Păi da atuncea o păţeşte şi ăla care-i cu maşina, toţi o păţesc. X –Amu no îi un tractor înregistrat. H – Hî? X – Îi tractor înregistrat la primărie. H – Îhî! X – Ştiţi? H – No.... X – Îi tractor înregistrat, cu remorcă...., H – Ce căta..., X – ...remorcă înregistrată. H – ...ce căta ăla în remorcă? X – No, o vrut să-i aducă lui nişte, nişte balastru, ceva de-astea pietre dinastea, să-i aducă... H – Ascultă-mă, Ioane..., X – (Neinteligibil) H – ...tu eşti băiat deştept şi te orientezi. El îi prieten cu şoferu', da? Îs prieteni? X – Amu, prieten normal numa’ no..., vedem noi. H – Vezi, Ioane, n-are fractură, n-are nu-i nu? X – Are, are o fractură la braţ. H – Gândeşte cum o faci Ioane, că-i uşor, că nu-i pe DN, a fost acolo, ştii unde cum să ia la Cormaia, la calea ferată nu?

X – Da, da, da. H – No acolo să spună, mă Ioane, gândeşte şi fă-o cumva să fie, ca să nu mai avem necazuri. X – Da, da, bine. H – Că avem foarte multe, pentru că-i interesat şi şoferu să nu fie şi îi interesat şi ăla, să spună că maşina era oprită şi a vrut să sară jos. Înţelegi? (Neinteligibil) X – Da, da, da. H – Cel mai bine aşa. Pentru că numa ei doi sunt, martori nu au fost altcineva, că aşa am înţeles. X – Da, da, da. Bine. H – Ioane, fii băiat deştept, te rog io frumos. Bine? X – Bun, bine. Trăiţi. H – Ne auzim. X – Trăiţi, trăiţi".