Un coronavirus face ravagii în Coreea de Sus. Cătălin Apostolescu, medic la Institutul Matei Balș: “Orice țară este expusă”

Un coronavirus face ravagii în Coreea de Sus. Cătălin Apostolescu, medic la Institutul Matei Balș: “Orice țară este expusă”

MERS, (Middle East respiratory syndrome coronavirus), un sindrom care provoască infecții respiratorii severe asemănătoare gripei la oameni și a cărui origine este în Orientul Mijlociu, face ravagii în Coreea de Sud. Nici România nu este ferită de risc având în vedere că sindromul are o perioadă de incubație de trei zile, iar un drum cu avionul durează câteva ore.

Coreea de Sud este cea mai afectată țară de epidemia de MERS, cu excepția Arabiei Saudite, țara de origine a maladiei.

În Coreea sunt 154 de persoane infectate din care doar 17 au fost declarate vindecate. Nu mai puțin de 5.500 de persoane sunt în prezent în carantină, în centre medicale sau la domiciliu, iar 3.500 sunt pe cale să-și redobândească libertatea de mișcare, după ce la 20 mai a fost diagnosticat primul pacient cu această maladie la întoarcerea dintr-o călătorie în Arabia Saudită. Dintre cei 118 pacienți aflați încă sub tratament, 16 sunt în stare gravă. Cei mai mulți dintre decedați s-au confruntat cu probleme de sănătate înainte de epidemie, au dat asigurări autoritățile sanitare, potrivit AFP.

Deocamdată, nu există nici un vaccin sau tratament pentru acest virus, care are o rată a mortalității de 35%, potrivit OMS.

Ne puteți urmări și pe Google News

O suspiciune de infecție cu MERS a existat și la București, în luna mai, anul acesta. Persoana venea din Dubai și a fost spitalizată la Institutul Matei Balș. „S-a dovedit că nu era vorba despre MERS. Ci de o altă boală”, a explicat Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului.

Potrivit acestuia, nicio țară nu este ferită de riscul infectării, atâtat vreme cât sindromul are o perioadă de incubație de câteva zile, iar un drum cu avionul durează câteva ore.

Ce este MERS

Coronavirusul, care cauzează sindromul respirator din Orientul Mijlociu, denumit și EMC/2012, reprezintă o specie nouă de virus, din genul Betacoronavirus şi a apărut prima oară în anul 2012, în Arabia Saudită. Începând din anul 2012, peste 950 de persoane au fost infectate cu acest virus în Arabia Saudită, dintre care 412 persoane au decedat, reamintește AFP.  

Virusul, care aparține aceleiași familii de viruși ca și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), poate produce boala respiratorie acută, inclusiv febră, tuse, dificultăți respiratorii și pneumonie fatală se răspândește prin contact direct..