Un director de liceu bucureștean i-o trântește în față ministrului Educației: „Destabilizați și ce a mai rămas din sistem!”

Un director de liceu bucureștean i-o trântește în față ministrului Educației: „Destabilizați și ce a mai rămas din sistem!”

Concursul pentru ocuparea funcției de director în școli și grădinițe provoacă tensiuni majore în învățământ. După publicarea metodologiei de concurs, în Monitorul Oficial, apar și primele reacții la decizia Ministerului Educației. Profesoara Florentina Gașpar, un dascăl curajos, atrage atenția că întreg demersul oficialilor din fruntea Învățământului este unul ilegal

Florentina Gașpar, director la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Bucureşti, i-a trimis o scrisoare publică ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, în care îi explică acestuia, detaliat, că menţinerea datelor de concurs prevăzute în metodologie este un abuz. „Termenele reprezintă o foarte mare problemă: într-o lună, 12 septembrie- 12 octombrie, faci dosar (acte, legalizări, medicina muncii etc.), îl încarci pe site, revizuiești PDI (că de existența PAS pentru învățămantul profesional și tehnic nu a auzit Ministerul), realizezi scrisoare de intenție, realizezi plan de măsuri, conduci școală și înveți temeinic și bibliografia care, numai pentru a fi citită, îți ia 2 săptămâni! Pentru aplicarea noului ROFUIP a fost necesar să treacă o lună de zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial”, spune directorul.

FOTO: Directorul Florentina Gașpar vrea să dea în judecată Ministerul Educației pentru ordinul emis. FOTO: FACEBOOK

Ne puteți urmări și pe Google News

Mesaj dur pentru ministru

Florentina Gaşpar este de părere că măsurile impuse de Ministerul Educaţiei pot afecta activitatea curentă a şcolilor. „Orice document legislativ are același regim, asta însemnând că abia în 12 octombrie ai dreptul să declanșezi con cursul, însă în acest caz ne grăbim să destabilizăm și ce a mai rămas din sistem!”.

În exclusivitate, pentru Evenimentul Zilei, Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, a dat răspuns acestei probleme, încă de vineri. „Nu credem că acest concurs ar putea destabiliza sistemul, din contră. Noi credem că un director de școală venit la conducere prin promovarea con cursului va avea un plus de credibilitate și de forță, în sens pozitiv, de a schimba lucrurile în comunitate. Avem încredere că directorii aceștia vor reuși, pas cu pas, să recredibilizeze școala astfel încât, chiar și în cele mai mici comunități, ea să reprezinte un centru de resurse și un real vector de schimbare al comunității”. Ieri, însă, când am încercat să obținem informații suplimentare, purtătorul de cuvânt nu a răspuns la telefon.

„Organizați concursul fără logistica necesară”

Însă, directorul de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Bucureşti transmite, în scrisoarea publică pentru Mircea Dumitru, că prima probă de concurs nu ar putea fi organizată înainte de 9 noiembrie. De asemenea, consideră că acest concurs organizat în acelaşi timp pentru directori şi directori adjuncţi nu are logistica necesară.

„Domnule Ministru! V-ați grăbit, fără dezbatere public, să dați un ordin care reglementează concursul pentru directorii de școli!! Vă aduc la cunoștință că:

1. Din momentul publicării în Monitorul Oficial și până în momentul în care ordinul poate fi aplicat trebuie să treacă 30 zile! Așa că abia în 9 octombrie se poate demara organizarea concursului;

2. Din momentul anunțării concursului (9 octombrie) și până în momentul susținerii acestuia trebuie să mai treacă 30 de zile, deci prima probă poate fi organizată în 9 noiembrie!

3. Conform Articolului 24, nu mai pot continua ca directori cei care sunt în funcție și nu se prezintă la concurs! Prezentarea la concurs este un drept și nu o obligație, deci, în acest punct metodologia devine abuzivă! Și dumneavoastră, după această logică, ar trebui să nu aveți posibilitatea să vă suspendați din funcția de Rector cât sunteți ministru și nici să nu vă mai puteți întoarce pe funcția de Rector după încheierea mandatului de ministru!

4. Organizați concursul în același timp și pentru directori și pentru directori adjuncți, fără logistică necesară, cu același tip de comisie și la grădinițe și la școli generale și la licee, și în urban și în rural, adică bulversați total sistemul!

5. Grădinițele, conform legii, au în consiliul de administrație un singur reprezentant al Consililului Local, cum ar putea desemna 2 reprezentanți ai acestui organism și cu ce drept, o instituție (grădinița, de exemplu) desemnează reprezentații unei alte structuri - Consiliul Local? Cum ar putea Ministerul Educației să desemneze reprezentanții Parlamentului în Comisia de dialog social, de exemplu...”

Concursul directorilor ajunge pe masa judecătorilor

Ultimul punct al scrisorii deschise transmisă de directorul colegiului bucureștean este și cel mai important. Florentina Gașpar spune că subiectele pentru astfel de concursuri sunt făcute astfel încât să nu le poți promova. Aceasta anunță că va acționa pe cale legală Ministerul Educației, considerând organizarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director un abuz. „Ultimul și cel mai important lucru este că întotdeauna subiectele pentru aceste tipuri de examene au fost făcute să nu poți promova, rezultatele nu s-au încadrat niciodată în curba lui Gauss! De altfel, doar să citești bibliografia îți ia 2 săptămâni, dar să o și înveți serios pentru examen. Eu sunt convinsă că se vor găsi, ca de fiecare dată, posibilități pentru cei care trebuie să promoveze proba on-line, să aibă la dispoziție subiectele înainte de desfășurarea acestei probe”, acuză dascălul.

Când se va ţine concursul, conform dispoziţiilor legale emise deja

EVZ a fost primul ziar care a oferit calendarul desfășurării examenului. Conform deciziei Ministerului Educației, dosarele de concurs vor fi depuse electronic pe platforma informatică dedicată, în perioada 13 septembrie - 2 octombrie, potrivit Procedurii de înscriere electronică, disponibilă pe site-ul inspectoratului școlar județean. Proba scrisă va avea loc în data de 12 octombrie. Interviul și evaluarea CV-ului se vor desfășura în perioada 17 octombrie - 17 noiembrie. Afișarea rezultatelor concursului este programată în data de 18 noiembrie, fiind urmată de o perioadă alocată depunerii contestațiilor: 21-23 noiembrie. Soluționarea contestațiior și afișarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie - 9 decembrie 2016. Ultima etapă a concursului - validarea în consiliul de administrație al inspectoratului școlar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la minister – este programată în data de 16 decembrie 2016.

Cine poate candida la funcția de director de școală

Potrivit purtătorului de cuvânt Mirabela Amarandei (foto), pot candida la concursul pentru ocuparea funcției de director sau director adjunct persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții:

1. Au absolvit cu diplomă studii universitare de licență;

2. Sunt membre ale corpului național de experți în management educațional;

3. Sunt titulare în învățământul preuniversitar, au cel puțin gradul didactic II;

4. Au o vechime în învățământul preuniversitar de cel puțin 4 ani;

5. Dovedesc calități profesionale, manageriale și morale, reflectate prin calificativul „Foarte bine” în ultimii 3 ani consecutivi și nu au fost sancționate disciplinar în ultimele 12 luni anterioare înscrierii la concurs;

6. Nu au fost lipsite de dreptul de a ocupa o funcție de conducere în învățământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală;

7. Sunt apte din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcției, nu au desfășurat activități de poliție politică.