PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Politica

Un fost liberal, care a trecut la PSD, o acuză pe Alina Gorghiu de plagiat. VEZI despre ce e vorba

Autor: | | 1 Comentarii | 291 Vizualizari
Fostul liberal Sorin Ilieșiu o acuză de plagiat pe Alina Gorghiu
Fostul parlamentar liberal și actual senator PSD Sorin Ilieșiu face un apel către co-președintele PNL, Alina Gorghiu, și către fostul ministru PNL al Culturii, Gigel Sorinel Știrbu, să își retragă propunerea legislativă cu privire la înființarea unui "Muzeu al Ororilor Comunismului". Fostul liberal susține că Gorghiu a plagiat proiectul și îi solicită acesteia să nu blocheze abuziv procesul legislativ.

Redăm integral scrisoarea senatorului PSD, Sorin Ilieșiu adresată co-președintelui PNL Alina Gorghiu și fostului ministru al Culturii, Gigel Știrbu, remisă Evenimentului Zilei:

Doamnă Alina Gorghiu, co-președinte al PNL,
Domnule Gigel Sorinel Știrbu, fost ministru PNL al Culturii,
 
În campania electorală din 2012 când am candidat la Sibiu pentru Senatul României, am avut o întrevedere cu fostul primar Klaus Iohannis căruia i-am prezentat proiectele mele pentru condamnarea totalitarismului comunist şi pentru cultivarea memoriei naţionale anticomuniste, inclusiv prin înfiinţarea la București a „MUZEULUI ORORILOR COMUNISMULUI”. În decembrie 2014 președintele României Klaus Iohannis a declarat că este foarte necesară înfiinţarea unui asemenea muzeu. Ca să transformați declarația prezidențială în lege, d-nă Gorghiu și d-le Știrbu, ați inițiat anul trecut în Parlament Propunerea legislativă privind înfiinţarea „MUZEULUI ORORILOR COMUNISMULUI” (PL-x nr.582/2015). Conform art.2 al propunerii dvs, „muzeul va avea sediul în BUCUREȘTI, într-un spațiu din PALATUL PARLAMENTULUI”.


Dar propunerea dvs legislativă, d-nă Gorghiu și d-le Știrbu, reprezintă un plagiat ordinar al declarației mele politice făcute în 4 iunie 2013 (!) de la tribuna Senatului României, din care citez: „Parlamentul României este dator cu legea înfiinţării în CAPITALĂ a MUZEULUI ORORILOR COMUNISMULUI. [...] Viitorul muzeu ar trebui să aibă două secţii: (1) secţia de la Fortul 13 Jilava [...] şi (2) secţia din cadrul PALATULUI PARLAMENTULUI”. Această declarație politică a fost publicată integral în 4.06.2013 de Agenţia Naţională de Presă – Agerpres.

Subliniez că plagiatul dvs este „dublu”, întrucât ați plagiat integral și unul dintre dezideratele „Proclamaţiei pentru România” scrise de mine și publicate acum 11 ani (!), în 30.04.2005, pe pag.1 a ziarului „Ziua” (ziar de audiență naţională în acei ani). Citez respectivul deziderat: „Înfiinţarea unui MUZEU AL ORORILOR COMUNISMULUI în România, având sediul în BUCUREȘTI” (ataşez paginile 1 și 3 ale ziarului în care este scris inclusiv numele autorului Proclamaţiei).


D-nă Gorghiu, sunteţi doctor în Drept Penal. Trebuie să daţi dovadă de corectitudine şi să vă recunoașteți plagiatul. Ca urmare vă solicit ca până mâine 20 sept. a.c., să vă retrageți oficial plagiatul, respectiv PL-x nr.582/2015. În caz contrar, voi apela la forurile de evaluare a plagiatelor şi la instanţele penale judecătoreşti.

Pe de altă parte, înființarea unui asemenea muzeu a fost prevăzută și în „Proiectul de Lege - iniţiat de mine - pentru condamnarea totalitarismului comunist şi pentru cultivarea memoriei naţionale antitotalitare”  (PL-x nr.617/2015). Citez din art.4 al acestui proiect:

„Se înfiinţează Muzeul naţional al totalitarismului comunist, care va cuprinde două secţii: (a) Memorialul represiunii comuniste [...]; (b) Memorialul ideologiei comuniste, cu sediul în Palatul Parlamentului”. Menționez că am renunțat la sintagma creată de mine „Muzeul Ororilor Comunismului”, întrucât mi-am dat seama că viitorul muzeu nu trebuie să se rezume doar la Orori.

În plus, președintele Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, institut al Academiei Române fondat în 1993, d-l prof.univ. dr. Radu Ciuceanu, membru al Academiei Oamenilor de Știință, consideră că totalitarismul comunist din România a avut ca model totalitarismul sovietic dar a fost influențat și de câteva aspecte ale dictaturii carliste, ale guvernării legionare și ale dictaturii militare antonesciane, impunându-se ca şi acestea să fie prezentate în viitorul muzeu. Ca urmare, în cadrul amendamentelor propuse de mine ca iniţiator, am reformulat astfel art.4 al proiectului: „Se înfiinţează Muzeul Memoriei Totalitarismului în România, având sediul în Bucureşti [...]”. Sunt convins că un muzeu cu o asemenea cuprindere va reprezenta o extraordinară lecție de istorie și va conferi o dimensiune sporită Ororilor Comunismului.

Doamnă Gorghiu, retragerea plagiatul dvs ar reprezenta nu numai un gest de corectitudine politică și moralitate – sunteţi Doctor în Drept Penal! –, ci și o soluție elegantă pentru ca d-l Știrbu, co-inițiator al plagiatului, să nu mai fie în conflict de interese și în incompatibilitate, adică în afara legii penale și morale atunci când în calitate de președinte al Comisiei pentru cultură îşi favorizează plagiatul făcut împreună cu dvs, refuzând sistematic şi abuziv să pună pe ordinea de zi proiectul similar inițiat de subsemnatul, proiect retrimis acum șase luni (!) în Comisia pentru cultură pentru ca amendamentele propuse de mine să fie discutate în termen maxim de o lună (!). Sper că nu voi fi nevoit să fac plângere penală pentru conflict de interese și în incompatibilitate.

Domnule Știrbu, vă solicit în numele deontologiei parlamentare să vă recuzați din funcția de președinte al Comisiei pentru cultură în cazul proiectului inițiat de mine, și să-i delegați pe cei trei vicepreședinți ai Comisiei – Árpád Márton, Mădălin Voicu și Slavomir Gvozdenovici – să decidă data punerii pe ordinea de zi a proiectului inițiat de mine.

Doamnă co-președinte al PNL, proiectul memoriei naţionale antitotalitare nu trebuie politizat! Ca dovadă, cu toate că sunt senator PSD, amendamentele propuse de mine ca inițiator au fost elaborate în acord cu doi corifei ai PNL care sunt totodată doi dintre cei mai competenţi specialişti în totalitarismul comunist: (1) d-l prof. univ. Radu Ciuceanu, președintele institutului de resort al Academiei Române, luptător anticomunist care a îndurat 17 ani de detenție politică, fost membru în CPUN din partea PNL, fost vicepreședinte (PNL) al Camerei Deputaților şi (2) d-l Dinu Zamfirescu - președintele Consiliului Științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, arestat de două ori pentru activitate anticomunistă, refondator al PNL în 1989 alături de primul preşedinte al PNL după 1989, d-l Radu Câmpeanu.
Cu toții dorim ca Bucureștiul să nu mai fie singura capitală a unei foste țări comuniste din UE în care nu există un muzeu al totalitarismului comunist.

Sunt convins că şi în Camera Deputaților va exista consensul manifestat în Senatului României acum un an, în septembrie 2015, când Proiectul de lege - inițiat de subsemnatul - pentru condamnarea totalitarismului comunist şi pentru cultivarea memoriei naţionale antitotalitare, a fost votat cu o masivă majoritate, inclusiv de senatorii PNL: 57 de voturi pentru, 4 voturi împotrivă şi 8 abţineri.

19 septembrie 2016

Sorin Ilieșiu – senator PSD, membru în Comisia pentru cultură și media din Senatul României, autorul apelurilor din anii 2005 și 2006 pentru condamnarea națională și internațională a regimului comunist ca nelegitim și criminal, autorul „Raportului pentru condamnarea regimului politic comunist din România (1945-1989) ca nelegitim şi criminal”, raport publicat în anul 2005 care a dus la condamnarea oficială din decembrie 2006", se arată în scrisoarea lui Ilieșiu. 

Senatorul PSD atașează și o dovadă din care ar reieși că el a fost cel care a avut ideea înființării Muzeului Ororilor Comunismului. 

Replică lui Gigel Știrbu la acuzațiile lui Ilieșiu

La rândul lui, deputatul liberal Gigel Știrbu a demontat acuzațiile fostului său coleg de partid, subliniind importanța cronologiei, scrie PS News. Fostul ministru al Culturii i-a explicat lui Sorin Ilieșiu că liberalii depuseseră proiectul de lege înaintea lui.

„Domnul Ilieșiu cred că nu înțelege mecanismul parlamentar, când acuză anumiți membri ai Parlamentului de plagiat. Vă informez (și puteți să vă și interesați) că inițiativa pe care eu am semnat-o, alături de alți 90 de parlamentari, a fost depusă, înregistrată la Cameră, pe 4 martie 2015 și a ajuns la Senat (ca primă cameră sesizată) în 18 mai 2015. Inițiativa domnului Ilieșiu a fost depusă pe 26 mai 2015. Aș putea să-l acuzăm eu și cei 90 de colegi ai mei de plagiat pe domnul Ilieșiu. Abia atunci când a ajuns inițiativa noastră la Senat, domnia sa a înțeles că este nevoie de o astfel de instituție. Dar eu nu sunt mânat de astfel de patimi și nici nu plec dintr-un partid în altul, din varii motive, pentru a-mi asigura încă un loc în Parlament. Încă o dată, trebuie să vă spun că inițiativa pe care eu am semnat-o a trecut din Comisia pentru cultură, a ajuns în plenul Camerei Deputaților, iar la inițiativa domniei sale, s-a solicitat, de către liderul de grup de la PSD, retrimiterea la comisie (în situația în care această inițiativă trecuse deja de Comisia pentru cultură din Cameră), motivând că mai există o nouă inițiativă și că trebuie armonizate”, ne-a spus Știrbu.

În continuare, Gigel Știrbu a dat de înțeles că ieșiri precum cea de luni a lui Sorin Ilieșiu ar face parte dintr-o strategie de pre-campanie electorală.

„Totodată, domnul Ilieșiu, înainte de a face astfel de acuzații… Eu înțeleg că e precampanie electorală, că mulți își mai doresc un alt mandat, dar domnul Ilieșiu, înainte să facă acuzații nefondate la adresa cuiva, știe că sunt foarte mulți parlamentari, de la actualul partid al domniei sale, care nu-i susțin inițiativa și care, de fiecare dată, în cadrul Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților și chiar în Parlament, spun că nu trebuie votate astfel de chestiuni. Pentru că eu nu știu dacă dumneavoastră ați fi de acord cu monumente de 20 și ceva de metri în rondul de la Universitate, o cruce luminoasă, ca în inițiativa domnului Sorin Ilieșiu. Eu pot să-nțeleg anumite lucruri ale unor parlamentari care au o problemă în a-și reînnoi mandatul, dar, de aici până la a face astfel de acuze (în situația în care eu domniei sale de fiecare dată i-am deschis ușa cu mare dragoste și l-am invitat de fiecare dată la comisie, să-și susțină punctul de vedere), eu nu vreau să mai intru în alte discuții despre aceste lucruri. Sunt chestiuni pe care le tranșăm procedural, instituțional, dar v-am spus: nu poți să acuzi pe cineva de plagiat, în situația în care acel cineva a depus inițiativa cu mult timp înaintea inițiativei tale”, a punctat Știrbu.

Nu în ultimul rând, președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților l-a criticat pe senatorul PSD din cauză că nu a depus inițiativa legislativă privind Muzeul Ororilor Comunismului înainte de anul 2015, în condițiile în care Ilieșiu este parlamentar încă din 2012.

„Domnul Ilieșiu este senator din 2012. Domnia sa a depus inițiativa în 2015, după ce a văzut că fusese deja o inițiativă depusă de 91 de parlamentari. Eu am mai auzit astfel de declarații și înainte de 2005 – au fost oameni care au spus că e nevoie de o astfel de instituție, cum este și în Lituania, și în Ungaria, și în Polonia, și în alte țări din fostul bloc sovietic. Dar e în regulă. Dar am dreptul să-mi pun această întrebare: că domnia sa este senator din 2012 și, până în 2015, nu s-a găsit să depună o astfel de inițiativă și a depus această inițiativă când deja exista una semnată de 91 de parlamentari? Pot să-mi pun această întrebare? Am dreptul? Vă mulțumesc”, a încheiat Gigel Știrbu.

În 2012, Sorin Ilieșiu a fost ales senator din partea PNL, dar a trecut la PSD, în 2015.

Tag-uri: sorin iliesiu, psd, pnl, muzeul comunismului, plagiat, alina gorghiu, gigel stirbu
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un fost liberal, care a trecut la PSD, o acuză pe Alina Gorghiu de plagiat. VEZI despre ce e vorba.
SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi