Un important politician maghiar explică de ce s-au DETERIORAT puternic relațiile ungaro-române în 2015

Un important politician maghiar explică de ce s-au DETERIORAT puternic relațiile ungaro-române în 2015

Relațiile ungaro-române s-au deteriorat în 2015, a remarcat viceprim-ministrul ungar Zsolt Semjen, care însă a lpudat politica Budapestei față de maghiarii de peste hotare, adăugând că a fost "probabil, anul cel mai de succes", notează, vineri, agenția de presă din Ungaria MTI.

Toate programele aferente lansate de guvernul ungar în ultimii cinci ani au fost realizate "fără obstacole", a afirmat Semjen joi la radioul public. Ca un exemplu, el a menționat programul Korosi Csoma destinat să ajute comunitățile maghiare din diaspora să-și mențină identitatea maghiară și limbă, relatează Agepres.

În timp ce Slovacia și România sunt membri ai Uniunii Europene și comunitățile lor etnice maghiare au acces de asemenea la resursele UE, guvernul ungar a continuat să concentreze asistența sa financiară spre maghiarii din Serbia și Ucraina în 2015, a mai spus Semjen. Guvernul a lansat un program de dezvoltare economică fără precedent de 50 miliarde de forinți (160 milioane euro) în Voivodina, nordul Serbiei, inclusiv împrumuturi preferențiale, a precizat el.

Ungaria dorește să facă injecții de capital similare în regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, dar statul ucrainean a respins planul, a mai precizat viceprim-ministrul ungar.

Semjen a declarat că relațiile economice Slovacia-Ungaria au înflorit în 2015, în timp ce relațiile politice au fost mai bune decât înainte. El a numit drept o "evoluție istorică" faptul că soldați slovaci au venit să ajute Ungaria să-și apere frontiera de sud în timpul crizei migranților. Acest episod, a spus el, poate deschide calea pentru progrese în continuare în chestiunile legate de minorități.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, relațiile interstatale ungaro-române s-au deteriorat, precum și legăturile guvernului român cu comunitatea etnică maghiară din România, în timp ce guvernul de stânga al lui Victor Ponta "a distrus deliberat" ceea ce a fost construit în timpul guvernelor precedente, a remarcat Semjen.