Un navigator român este dat dispărut din 5 august în Marea Galbenă. Răspunsul MAE: "Așteptăm rezultatul anchetei autorităților de la Beijing"

Un marinar român este dat dispărut
Autor: | | 0 Comentarii | 761 Vizualizari

Un navigator român este dat dispărut în Marea Galbenă din data de 5 august. Familia acuză autorităţile că nu se implică deloc în găsirea bărbatului.

UPDATEPotrivit unui comunicat al MAE, citat de B1 TV, ministerul a fost sesizat în legătură cu situația cetățeanului român la data de 7 august de către familia acestuia. Ambasada României la Beijing, în regim de urgenţă, a notificat toate autoritățle locale competente din străinătate şi a solicitat demararea procedurilor specifice în astfel de cazuri. 

MAE precizează că solicitarea transmisă de Ambasada României la Beijing autorităților chineze în data de 8 august a fost reiterată în perioada imediat următoare, mai exact pe 9 și pe 11. Misiunea diplomatică română a ținut legătura cu familia cetățeanului român. 

Petrică Mandeş, ofiţer 1 mecanic pe vasul comercial Huahine, aflat sub pavilion maltez, a dispărut fără urmă de la bord în noaptea de 5 august 2015, în timp ce nava se afla la 180 de mile est de coasta Chinei. În ziua dispariției, familia a primit un telefon prin care era anunţată că acesta nu este de găsit de circa 10 ore.

"În noaptea de 4 spre 5 august, Petrică Mandeş efectua serviciul de cart, programat între orele 04.00-08.00, fiind asistat de un motorist filipinez. Din informaţiile oferite de colegi, rezultă că acesta ar fi fost văzut ultima oară la ora 04.30, cu o cafea în mână, moment din care nu se mai ştie nimic despre el. Şeful mecanic a fost informat abia la ora 07.35 cu privire la dispariţia lui Mandeş, când au fost demarate acţiunile de căutare a acestuia. La ora 10.00, toate navele din zonă au fost alertate şi rugate să contribuie la căutarea lui, vasul Huahine schimbându-şi cursul, pentru a-l căuta, până la ora 20.00 (ora locală), când operaţiunea a fost încheiată. Menţionăm că nu au fost efectuate căutări prin scufundări sau la suprafaţa apei, ci numai de pe puntea navei", susţin reprezentanţii legali ai familiei, într-un comunicat de presă, potrivit mediafax.ro.

Familia marinarului reclamă faptul că vasul Huahine nu a fost arestat pentru efectuarea unei investigaţii, ci a părăsit nestingherit portul Caofeidian, primul unde a acostat după dispariţia românului.

Familia lui Petrică Mandeş crede că acesta a fost omorât şi acuză autorităţile române că, deşi au fost sesizate în repetate rânduri, nu au deschis nici până în prezent o anchetă, nu au iniţiat operaţiuni de căutare a acestuia şi nu au semnalat dispariţia românului tuturor instituţiilor care şi-ar putea aduce sprijinul în acest caz.

De cealaltă parte, reprezentantul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor (ITF) în România, Adrian Mihălcioiu spune că a primit înştiinţarea internaţională despre dispariţia marinarului român şi a confirmat că în zonă au fost făcute căutări pentru găsirea acestuia.

"Au fost organizate în zonă căutări specifice, nava s-a întors şi a efectuat căutare aşa cum este prevăzut în legislaţia internaţională, au comunicat dispariţia în sistemul internaţional şi s-a activat cel mai apropiat punct de căutare şi salvare. Mai multe nu s-au putut face, în special pentru că se aflau şi într-o zonă destul de prost dezvoltată în astfel de centre de intervenţie rapidă şi de operaţiuni de căutare şi salvare. În zona respectivă, şi când ştii unde să cauţi este greu să găseşti o persoană dispărută", a spus Mihălcioiu, potrivit mediafax.ro.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
loading...