Un nou caz de tipul Bodnariu, Nan, Sutton, Avrămescu sau Barbu. Cinci dintre cei șase copii ai unei familii de gălățeni au fost „confiscați” de autoritățile din Anglia

Un nou caz de tipul Bodnariu, Nan, Sutton, Avrămescu sau Barbu. Cinci dintre cei șase copii ai unei familii de gălățeni au fost „confiscați” de autoritățile din Anglia

În iunie, la câteva luni de la darea copiilor în plasament, autoritățile din România și Marea Britanie au convenit să mute procesul la Tribunalul Galați. Pentru termenul de judecată din 10 august, minorii vor fi aduși în țară, sub supravegherea englezilor

Un nou caz al unor români cărora autoritățile din țări europene le iau copiii în urma unei anchete sociale expeditive. În acest nou dosar – al soților Somna și Raj Manolache – autoritățile din țara noastră nu au mai stat impasibile și s-a reușit ca procesul de dare în plasament să fie mutat în România. Totuși, la această oră, copiii ridicați de serviciile sociale din Leeds sunt dați în plasament unor agenți maternali din Marea Britanie.

Primul termen efectiv de judecată va fi pe 10 august, la Tribunalul Galați.

Cu ajutorul fraților

Ne puteți urmări și pe Google News

Somna și Raj au casă în Tecuci, județul Galați. În luna octombrie a anului trecut au plecat în Marea Britanie. Sunt „pocăiți”, membri ai Bisericii Penticostale și au sperat că se vor descurca mai bine în străinătate, cu ajutorul fraților întru credință. El și-a găsit de lucru, ca zugrav, iar Somna a rămas casnică.

Au plecat cu cei șase copii ai lor: Roxana, 16 ani, Bianca, 7 ani, Rahela, 6 ani, Estera, 5 ani, Sara, 4 Anastasia, care va împlini un an luna aceasta, pe 27.

La puțin timp după ce s-au stabilit în Anglia, au început necazurile. Raj mi-a spus că într-o seară, la începutul lunii martie, soția sa era în bucătărie. Anastasia, avea pe atunci vreo 6 luni, era în căruciorul ei.

Decizia radicală

Anastasia – susține Raj – a căzut din cărucior și s-a lovit. Copilul a început să țipe, s-au strâns mai mulți vecini. Copilul a fost dus la spital.  Avea un picior rupt.

Anastasia a fost internată în spital, însoțită de mama sa. Copilul a stat o săptămână, dar nu tot timpul cu Somna.

Serviciile sociale din Leeds s-au sesizat și fata a fost separată de mama sa, încă din spital. La două zile de la internare s-a organizat un raid acasă la soții Manolache și au fost luați și ceilalți 5 copii.

FOTO:Raj Manolache și micuța Anastasia, de la al cărei necaz a început drama întregii familii

S-a început o anchetă socială. Fiecare bârfă de pe stradă sau din vecini era verificată meticulos. Copiii au fost dați în grija unor agenți maternali.

În timp, s-a ajuns ca fata cea mai mare să fie returnată părinților naturali, trei fete să fie la un agent maternal și celelalte două să ajungă fiecare la câte o familie de plasament.

Părinții au voie să le vadă o dată pe săptămână.

Între timp, au început procesele legate de darea definitivă a copiilor în plasament.

De la Leeds la Galați

Tribunalul Galați a fost sesizat la 13 mai 2016, de către Tribunalul pentru Familie West Yorkshire, pentru a judeca o cerere de dare în plasament a celor 6 minori. Cererea a fost făcută de Autoritatea locală a orașului Leeds, care susține că există temeri privind sănătatea minorilor. Este formularea din solicitarea legală. În Marea Britanie și nesupravegherea copiilor e considerată motiv de separare a familiilor.

Pe 6 iunie, judecătorii gălățeni au constatat că instanța lor e competentă să judece procesul – minorele fiind cetățeni români - și a stabilit primul termen pentru 10 august.

Până atunci, părinții trebuie să primească de la Consulat documente de călătorie. Pe 10 august, vor fi aduse la proces, din Anglia, și cele cinci minore date în grija unor agenți maternali.

În acest proces familia Manolache speră ca, într-o fază incipientă, fetele să fie date în plasament în județul Galați – Protecția Copilului a întocmit deja rapoarte favorabile pentru două adrese - și apoi să recâștige tutela.

Copiii dați în plasament nu pot vorbi cu nimeni

Una dintre problemele grave ale acestui caz, sesizată până și de serviciile sociale din Leeds, este că fetele date în plasament nu știu limba engleză. Cu excepția celei foarte mici, Anastasia, care nici nu are încă un an, ele cunosc doar limba română și rromanes. Familiile care le găzduiesc acum nu au posibilitatea de a găsi pe cineva care să discute cu copiii, așa că se înțeleg doar prin semne.