Un român ar putea reda vederea orbilor. Acesta lucrează la o universitate cu buget aproape nelimitat, de ordinul zecilor de miliarde

Un român ar putea reda vederea orbilor. Acesta lucrează la o universitate cu buget aproape nelimitat, de ordinul zecilor de miliarde

Ludwig Galambos este un cercetător român care lucrează la Universitatea Stanford, iar scopul său este să redea vederea celor născuţi orbi, cu ajutorul tehnologiei.

"Orbul vede numai alb-negru, nu vede colorat pentru că noi înca... Sunt receptori roşii sau glabeni sau albaţtri... Şi l-am întrebat pe profesor şi mi-a spus că suntem foarte departe. Peste 20 de ani sperăm să fim capabili sî vedem care sunt receptorii roşii", a spus Galambos, citat de stirileprotv.ro.

"Au fost capabili să citească literele foarte mari. Au văzut o banana pentru prima dată. Până acum ştiau cum arată banana pentru că au pipăit-o, dar nu au văzut-o niciodată", a mai spus cercetătorul.

Ludwig Galambos lucrează, la Stanford, cu o tehnologie extrem de avansată, însă atât de mică, încât nu se vede cu ochiul liber. După câteva teste reuşite, oamenii de ştiinţă vor să înceapă implantarea senzorilor în ochii care nu pot să vadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Plănuim să facem primele teste chirugicale în următorii ani. Ideea este să le oferim oamenilor o vedere suficient de bună, incât să nu mai fie dependenţi, să poată să citească şi să recunoască feţe", a mai spus românul.

Universitatea Stanford are la dispoziţie resurse aproape nelimitate, iar tehnologia dezvoltată aici este la cel mai înalt nivel în toate domeniile. "După realizarea diodelor, pe care le testăm aici, ele sunt duse mai departe la facultatea de medicină, unde sunt implantate, există o echipă de cinci-şase medici, sunt puse într-un instrument, se face o incizie în ochi, o bagă în retină şi se exfoliază. Sunt câteva sute de diode, astea sunt legate în serie, fiecare set, trebuie să dea 1,5W şi sunt activate de un laser, în faţa ochiului, laser 900 nm care nu afectează vederea ochiului", a mai explicat Galambos.

Acesta a vorbit şi despre cum se desfăşoară activităţile de cercetare la Stanford.

"Fiecare individ lucrează la procesul lui, studenţi, post-doctoranzi, companii private, chiar şi de la Intel, că nu ai aceeaşi tehnologie. Cum fac companiile să vină aici? Te duci la conducere, le explici ce vrei să faci, trebuie să treci de teste. Test scris, un training de o ora două trei. Sunt 5 faze, scris şi citit", a explicat Galambos.

Universitatea Stanford are un buget de 12 miliarde de dolari pentru cercetare în acest an. La universitatea californiană au fost puse bazele unor companii legendare - Intel, Yahoo sau Google.

"Mi-e greu să ţin pasul cu studenţi care îşi iau doctoratele la 21 de ani. Eu sunt cercetător. Am fost şi profesor constultativ patru-cinci ani, dar ca să am poziţia respectivă fără doctorat a fost nevoie ca trei profesori să îmi scrie o scrisoare de recomandare. Mi s-a oferit doctorat în Romania, lucram pentru altă firma, şi am venit la Stanford", a mai spus românul. TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:

  • SONDAJ IRES: 31% dintre români vor vota cu Victor Ponta la prezidențiale. NUMELE SĂU A FOST INDICAT DIN PRIMA, FĂRĂ VARIANTE AJUTĂTOARE
  • PONTA vs ANTONESCU: Unde trebuie să meargă banii din acciză. Mai e posibilă reducerea CAS?
  • Cum ne-a demonstrat Mircea Diaconu că 50 de ani de comunism nu se pot șterge în 25 de ani de libertate

TOP 3 ARTICOLE POPULARE:

  • Imagini care fac din Australia una dintre cele mai periculoase ţări| GALERIE FOTO
  • Viața la templul SHAOLIN. Cum se antrenează călugării pentru a deveni maeștri în arte marțiale | GALERIE FOTO
  • Cum arată trenurile de super-viteză din Japonia | GALERIE FOTO