Un roman devine milionar peste Ocean

Un roman devine milionar peste Ocean

Cel mai mare fond de investitii din lume, Carlyle, a platit in 2005 peste 20 de milioane de dolari pentru afacerea lui Herman Victorov.

Nascut in 1930, la Targu Ocna, romanul a plecat din tara in anii '70 din cauza presiunilor regimului comunist, inginerul care a participat la constructia hidrocentralelor electrice de la Bicaz si Portile de Fier a emigrat in Canada in cautarea unei vieti mai bune.

La scurt timp de la plecare, s-a angajat ca inginer mecanic la o companie farmaceutica din Ontario. Acesta a fost momentul cheie, care avea sa-l transforme in scurt timp intr-unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Canada.  

In 1983, la sase ani de la angajarea sa in cadrul companiei RP Scherer, Victorov a reusit sa modifice o masina producatoare de capsule tari folosite la fabricarea medicamentelor antibiotice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inventia sa a revolutionat piata de profil la nivel mondial si l-a incurajat sa-si infiinteze propria firma. La numai un an de la acest eveniment sunt puse bazele companiei Multi Motion Engineering, care va inregistra in primul sau an venituri de 1,5 milioane de dolari.

Conform unui interviu publicat in ziarul Capital, Herman Victorov declara despre inceputul succesului sau ca "a fost o chestie de oportunitate, nu am facut nimic grozav, am optimizat doar, nu e rocket science. Putea sa fie alt inginer acolo caruia sa ii vina ideea si o facea el".

Succesul inregistrat cu afacerea sa i-a permis in sa-si mareasca in scurt timp numarul angajatilor, de la 8 la peste 200. In 1988, Victorov schimba si numele companiei, in Technophar Equipment and Service Limited si modifica in acelasi timp paleta de servicii oferite de firma sa.

Imbunatatind constant tehnica de producere a capsuselor Technophar incepe sa acorde si consiliere in domeniu si sa devina furnizor de echipamente. In scurt timp ajunge unul dintre principalii furnizori de echipamente pentru majoritatea companiilor producatoare de medicamente. La momentul achizitiei de catre Carlyle, compania avea o cifra anuala de peste 25 milioane de dolari si aproximativ 300 de angajati.

Inapoi in tara

Imediat dupa Revolutia din 1989, omul de afaceri a inceput sa faca primele investitii in Romania, prin deschiderea unei prime fabrici la Odorheiu Secuiesc (in 1991). La sapte ani de la intrarea pe piata romaneasca, se mai deschide un punct de lucru in Prahova, la Cornu.

Companiile au fost axate pe productie de componente necesare echipamentelor marca Technophar. Pana in acest moment valoarea investitiilor in Romania au depasit pragul de 20 milioane de dolari. Dupa intrarea in grupul Carlyle, din a carui consiliu de administratie face parte si George Bush Sr, s-a decis inaugurarea in Romania a celei de-a treia fabrici.

Conform declaratiilor reprezentantilor Qualicaps, producatorul de capsule detinut de fondului de investitii ce coordoneaza activitatea companiei, acest lucru se va realiza la mijlocul acestui an, iar fabrica va fi amplasata la Chitila.

Motivul pentru care Herman Victorov s-a decis in 2005 sa vanda ideea care l-a facut milionar se datoreaza varstei inaintate si lipsei unui urmas care sa-i continue afacerile: "Am calatorit prea mult, mi-am neglijat sotia, familia. Acum am o nepotica cu care as vrea sa stau mai mult. Si n-am cui sa las afacerea. Fiica mea e avocat, nu o intereseaza astfel de afaceri. Poate daca as fi avut un baiat...", afirma Victorov in interviul publicat in Cotidianul.

Planuri de viitor

Cu banii obtinuti din vanzarea companiei, Herman Victorov este decis sa reia una dintre preocuparile din tinerete: cresterea volumului de zahar obtinut din prelucrarea trestiei. De data aceasta insa, este decis ca proiectul sa-l lasa pe mana unei echipe alese de el, astfel incat tot timpul sau liber sa fie acordat familiei.

"Eminescu al nostru"

Victorov, impreuna cu sotia sa, s-au implicat de la inceput in viata comunitatii romanesti din Canada. Unul dintre cele mai importante activitati la care au luat parte a fost marcat de evenimentul "Eminescu al nostru", din iulie 2006, cand a fost dezvelirea bustul poetului. La eveiment au participat sute de romani din Toronto, Montreal sau Hamilton. 

Pe soclul bustului creat de Aurel Contras se afla inscriptionata prima strofa a poeziei "La steaua", scrisa in romana si in engleza. Sculptura a fost asezata in fata Catedralei Ortodoxe "Sfantul Gheorghe", din Windsor. Toate costurile crearea operei si organizarea evenimentului au fost suportate de familia Victorov.