Un român la capătul lumii. Viaţa pe continentul australian

Un român la capătul lumii. Viaţa pe continentul australian

Distanţa dintre România şi Australia este una mare, atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere al nivelului de trai. Eugeniu Tarau povesteşte despre viaţa lui pe micul continent. Este deschis şi are speranţa că ar putea aduce în ţara lui natală tot ce a văzut mai bun dincolo de graniţe

Viaţa lui s-a schimbat în urmă cu ani buni, atunci când a părăsit România. Recunoaşte că începuturile au fost grele, dar munca i-a salvat pe toţi, atât pe el, cât şi pe familia lui.

FOTO: Azilele de bătrâni sunt în apropierea centrelor comerciale. Pensionării vin cu aceste mașinuțe electrice

Ne puteți urmări și pe Google News

Concediaţi pentru că stăteau prea mult la toaletă

Cu toate că pot părea condiţii de lucru dure, românul nostru garantează că aceasta este reţeta pentru prosperitate şi evoluţie.

FOTO;Grătarele Barbeque le găsești în toate parcurile. Sunt electrice şi gratuite. Trebuie doar să-l lași curat, așa cum l-ai găsit 

„Am muncit la început ca muncitor într-o întreprindere privată și apoi la Guvern. Vreau să specific că în ambele sectoare primează disciplina, seriozitatea și mai ales profesionalismul. Am avut colegi care au fost dați afară pe motiv că mergeau prea des la toaletă. În aceste condiții m-am format, iar cînd m-am dus la patron să-mi mărească tariful pe oră (mă pusese șef de echipă) mi-a spus doar atât «Eugene, ia uită-te la poartă câți așteaptă locul tău!». Aşa era, mi-am cerut scuze și am plecat și nu vreau să vă ascund. Când am lucrat la Guvern am dat concurs alături de alți australieni și am fost admis, toată lumea lucra efectiv, nu se stătea la povești în timpul programului.”

FOTO:Maşinuţele electrice pot pot fi proprietatea pensionarilor sau a azilelor

Petrecerile sunt excepţii

Dacă în România sumele mici împrumutate membrilor din familie nu se restituie, în Australia alta e concepţia. „Nu fac reclamă Australiei, sunt doar recunoscător că m-au primit și că mi-au dat o șansă în viață. Vreau să subliniez că aici australienii muncesc, se odihnesc și se relaxează doar la sfârşit de săptămină. Au puține sărbători, nu exagerează cu petrecerile și cu zilele de naștere. De asemenea, nu-și răsfață copii. (...) Am rămas foarte surprins cînd am auzit de împrumuturi între tată și fiu (numai sume mici, cele mai mari se iau mereu de la bancă). La început i-am judecat, apoi le-am dat dreptate”, explică Eugen.

FOTO;În mall-uri, există spaţii unde te poţi relaxa. Nu este obligatoriu să fi i clientului magazinului. Poţi intra doar să te destinzi. 

Principalele diferenţe între Australia şi România

Eugeniu Tarau trece în revistă principalele calităţi ale autorităţilor de pe continentul australian.

„Guvernul de aici are grijă de cei nevoiași. Le oferă ajutoare și case sociale.De asemenea are grijă şi de cei mici prin educație, pun accent pe creșele particulare şi școli. Studenţii primesc chiar şi ajutor de chirie. Referitor la sănătate, spitalele publice sunt gratuite și medicamentele se găsesc la prețuri acceptabile pentru pensionari, cam $5 fiecare. Au grijă de cei angajați cu ajutoare pentru pensiile particulare. Nici bătrânii nu sunt uitaţi, au azile asemănătoare unor stațiuni”