Un tanar taciturn

Un tanar taciturn

Fostii colegi de facultate si de partid ai lui Tudor Chiuariu nu au prea multe amintiri despre actualul ministru.

Majoritatea celor care l-au cunoscut pe actualul ministru al justitiei il descriu ca fiind un tanar retras, care evita sa iasa in evidenta. Sucevean la origine, Tudor Chiuariu a ajuns in Iasi la inceputul anilor ‘90. De atunci, a locuit impreuna cu mama sa in Targu-Cucu, un cartier select din oras.

Diriginta nu si-l aminteste

Vecinii nu tin minte sa fi avut vreodata vreo conversatie cu tanarul care uneori parea prea abatut pentru a saluta. In schimb, oamenii si-o amintesc pe mama lui Chiuariu, despre care spun ca a trimis zeci de reclamatii impotriva tuturor, la Parchetul Militar sau politie, cerand sa se ia masuri deoarece se simtea urmarita si amenintata.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiuariu a urmat cursurile gimnaziale la Colegiul National. „N-as putea sa povestesc un amanunt deosebit despre el. A fost pe linia de mijloc, nu prea s-a remarcat ca sa-l tin minte dupa atatia ani si dintre atatia elevi pe care i-am avut”, a declarat fosta lui diriginta, profesoara Voichita Hrapciuc.

Doctorand la un apropiat al PNL

Chiuariu s-a inscris la Facultatea de Drept de la universitatea particulara „Petre Andrei” din Iasi. A absolvit in 1999 si si-a dat licenta la Universitatea „Al.I. Cuza”, obtinand nota 8,50. „Nu prea avea legaturi cu nimeni din an. Il vedeam doar la examene, si nici atunci nu ne salutam. Nu am remarcat nici sa fi avut alti prieteni”, ne-a spus o fosta colega de facultate.

In 2000, Chiuariu si-a inceput cariera didactica, devenind preparator la Catedra de Drept Public a Universitatii „Petre Andrei”. A ajuns apoi asistent si, dupa plecarea la Departamentul de Lupta Antifrauda, a fost promovat ca lector.

In 2003 s-a inscris la doctorat, pregatindu-se pentru o tema legata de domeniul dreptului penal. Sursele noastre ne-au dezvaluit ca inscrierea a fost facuta prin intermediul lui Relu Fenechiu, care l-a prezentat decanului Facultatii de Drept, profesorul Tudorel Toader, drept „un tanar de viitor, care merita o sansa”. Intre timp, acesta a fost promovat, anul trecut, judecator la Curtea Constitutionala.

ASCENSIUNE Avocatul lui Fenechiu

Ascensiunea politica a lui Chiuariu a inceput in 2000, cand a fost legitimat ca avocat chiar de catre seful Baroului, Adrian Mogos, membru al PNL. Profitand de o reglementare legislativa temporara, valabila in acea perioada, viitorul ministru al justitiei nu a dat examen.

Imediat insa si-a infiintat un cabinet de avocatura, facandu-se cunoscut ca reprezentant al liberalului Relu Fenechiu in toate litigiile. „Nu mi-a pierdut niciun proces. In plus, a reprezentat si partidul la fel de bine in diverse litigii, fara contract de consultanta”, a rememorat Fenechiu.

„Probabil era in echipa de lipitori de afise”

„Intre 2000 si 2004, cand eram impreuna in organizatia de tineret a PNL, pe Chiuariu nu-l stia absolut nimeni. Probabil ca era in echipa de lipitori de afise cu fostul prefect arestat, Radu Prisacaru. In 2005, Fenechiu a venit si ni l-a prezentat o data, laudandu-se cu cadrele partidului care ajung la Bucuresti si au rezultate foarte bune”, ne-a declarat Marius Spanu, fost membru al PNL Iasi.

Familie Are un frate plecat in Australia

Tudor Chiuariu mai are un frate, Ovidiu, mai mare cu zece ani. Potrivit unui fost coleg de studentie, cei doi nu erau foarte apropiati. Ovidiu Chiuariu s-a stabilit la Melbourne, in Australia, unde lucreaza in domeniul auto. Sursa noastra isi mai aminteste ca actualul ministru se gandea, la un moment dat, sa emigreze si el. (Sergiu Rusu)