UNA DINTRE cele mai importante reglementări pentru BUGETUL ȚĂRII: Legea redevențelor, de abia în 2017?

UNA DINTRE cele mai importante reglementări pentru BUGETUL ȚĂRII: Legea redevențelor, de abia în 2017?

Noua lege a redevenţelor ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, în condiţiile în care până la finalul anului, tehnic, nu se mai pot face demersurile necesare în acest sens, a declarat miercuri preşedintele ROPEPCA, Artur Stratan, scrie Agerpres.

Acesta a subliniat că nivelul redevenţelor ar trebui să rămână neschimbat pentru a furniza un 'balon de oxigen' industriei de petrol şi gaze, iar în caz contrar, o astfel de măsură ar fi „catastrofală" pentru industrie. 

„Estimăm că noua lege a redevenţelor ar putea intra în vigoare abia de la 1 ianuarie 2017. Până la sfârşitul anului nu credem să se mai întâmple ceva pentru că mai sunt doar câteva luni - şi nu vedem cum ar fi tehnic posibil ca ministerul să reuşească o consultare publică cu mediul de afaceri, cu industria şi cu asociaţia noastră, să circule un draft pentru consultare publică postat pe site-ul ministerului timp de 30 de zile, după care să primească feedback de la mediul de afaceri şi să realizeze un draft final pe care să îl aproble în Parlament”, a spus Artur Stratan. 

Acesta a spus că, în timpul rămas până la finele anului este greu de crezut că se vor putea face toți acești pași. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Deci, până la sfârşitul anului, nu preconizăm să se poată obţină aşa ceva din partea Guvernului. Ideal ar fi ca o schimbare a redevenţelor să fie introdusă începând cu 1 ianuarie a oricărui an, pentru că este foarte dificil în timpul anului de schimbat modalitatea de calcul şi toate registrele contabile ale unei companii operatoare din sectorul de petrol şi gaze", a menţionat Artur Stratan, preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA).  ROPECA: Unele redevențe trebuie să scadă

Acesta a adăugat că nu ştie care va fi propunerea finală, pentru a face simulări la nivel de fiecare companie. "În timpul dialogului, noi am fost împotriva măririi acestor redevenţe. Am sugerat ca aceste redevenţe să rămână la nivelul actual pentru a furniza un balon de oxigen industriei de petrol şi gaze. Mai mult de atât, chiar am militat pentru scăderea nivelului de redevenţe, în special pentru zăcămintele marginale pentru a permite prelungirea vieţii de exploatare cu încă câţiva ani", a mai spus preşedintele ROPEPCA. 

Artur Stratan susţine că dacă redevenţele se măresc "consecinţele vor fi catastrofale pentru industrie pentru că un nivel mărit al redevenţelor nu înseamnă altceva decât scurtarea vieţii de exploatare a unui zăcământ". 

"Redevenţa se calculează nu la nivel de companie, deci operaţiunile nu sunt cumulate, redevenţa se calculează şi se plăteşte la nivel de zăcământ. În clipa în care, în baza unei redevenţe mărite eficienţa economică ajunge la zero sau trece pe pierdere, acel zăcământ va fi închis. Închiderea unui zăcământ ar trebui să reprezinte o catastrofă pentru Guvern pentru că, în clipa în care un zăcământ nu mai produce deja, nu se mai produc taxe la bugetul de stat. Se pierde şi taxa pe profit şi cash flow-ul din TVA, redevenţele, plus celelalte taxe adiţionale", a adăugat preşedintele ROPEPCA.