Unde fugim de-acasă? Weekend-ul Cinepolitica: Adelin Petrișor și Coreea de Nord

Unde fugim de-acasă? Weekend-ul Cinepolitica: Adelin Petrișor și Coreea de Nord

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica invită doritorii la un documentar tulburător, la care intrarea este gratuită.

O întâlnire cu Adelin Petrișor și poveștile sale din Coreea de Nord, un documentar tulburător despre „genocidul medicamentelor” și superproducția cu Adrien Brody din închidere sunt câteva dintre evenimentele de neratat în weekend, la Festivalul Internațional de Film Cinepolitica.

Unul dintre cei mai cunoscuți reporteri români, Adelin Petrișor, își prezintă sâmbătă, 12 aprilie, de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu, documentarul „Coreea de Nord, nimic de invidiat”, realizat după vizita pe care a făcut-o în 2012 în cel mai dur lagăr comunist încă existent în lume, alături de cameramanul TVR Cătălin Popescu. Cei doi au fost primii jurnaliști TV români cărora li s-a permis accesul după 1989 în țara izolată de restul lumii.

Intrarea este liberă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Altarul de la Trușești. Ultimele zile de vizitare la Muzeul Național de Istorie a României

O piesă excepțională de cult – un altar descoperit în așezarea preistorică cucuteniană de la Trușești - Țuguieta, (jud. Botoșani), poate fi admirată la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12.

Pe lângă numeroasele locuințe, splendida ceramică pictată cucuteniană descoperită în mare cantitate, unelte sau obiecte de podoabă, săpăturile arheologice aveau să aducă la lumină câteva complexe unice pentru această parte a Europei. Câteva locuințe aveau în interiorul lor, modelate în lut, obiecte de cult ce demonstrau existența unei vieți spirituale complexe și, mai ales, manifestarea unei organizări sociale extrem de elaborate.

Între acestea, locuința nr. XXIV avea să dezvăluie un astfel de complex de cult unic în Europa. Modelarea în lut într- o manieră impresionantă prezintă aspecte relevante pentru universul spiritual al comunităților cucuteniene. Cele două personaje, reprezentate pe altar, sugerează existența unui univers în care omul ocupă un loc central, investit fiind cu atribute cosmice, fiecare detaliu demonstrând această concepție complexă privind lumea.

Sunt argumentele ce permit să afirmăm că, fără îndoială, comunitatea de aici a jucat un rol proeminent de-a lungul fazei Cucuteni A, în mileniul V î.e.n., posibil chiar fiind un centru de cult pentru zona respectivă.

Micro-expoziția mai este deschisă la Muzeul Național de Istorie a României până în ziua 13 aprilie 2014 și poate fi vizitată între orele 10.00 – 18.00.

„Aida”

Austriacul Friedrich Pfeiffer, la pupitrul Operei Naționale București, 11 și 12 aprilie 2014, ora 19.00.

„Aida” se numără printre lucrările de operă ale lui Verdi care au trecut testul timpului: de exemplu, la Metropolitan Opera din New York, „Aida” este opera cu cele mai multe reprezentații de-a lungul timpului. Opera „Aida” are o temă exotică care aduce în atenție incredibila poveste de dragoste dintre Aida, prințesă de origine etiopiană, și Radamès, general al armatei egiptene.

Surprize și varietate la Târgul Cadourilor de Paște de la Galeria Dalles

A IX-a ediție a Târgului Cadourilor de Paște, de la Galeria Dalles (până pe 19 aprilie) este o veritabilă incursiune în artele tradiționale de încondeiere a ouălor, în universul spiritual al icoanelor pictate pe sticlă, sau lemn, a vaselor din ceramică sau sculpturilor în lemn.

Vizitatorii vor fi întâmpinați cu cu cadouri fel de fel: broșe din lână filțuită, miere și produse apiterapeutice, obiecte unicat din metal, sticlă, lemn sau ceramică pictate manual, produse cosmetice bio, produse terapeutice și suplimente alimentare, bijuterii din argint cu pietre semiprețioase aduse din toate colțurile lumii sau articole vestimentare, tricouri cu mesaje vesele și accesorii în culorile primăverii.

Spiritul sărbătorilor pascale va fi redat și de obiectele din ceramică sau de cele cioplite în lemn, de decorațiuni specifice, delicatese din ciocolată create special pentru Paște. Cei mici se vor bucura de iepurașii din turtă dulce sau de căsuțele și ouăle din ciocolată

Festivalul Deltei. Aducem o mare de frumuseți în București!

Sâmbătă și duminică are loc prima ediție a Festivalului Deltei – Scrumbia: atmosferă, obiceiuri, preparate tradiționale.

Tone de pește vor fi preparate sâmbătă și duminică, 12 și 13 aprilie, în Parcul Lumea Copiilor din Tineretului, la Festivalului Deltei – Scrumbia. Un meniu tradițional, bazat doar pe preparate din pește, gătite după rețete dobrogene de bucătărese venite special din Deltă, va face deliciul vizitatorilor, în cele două zile de weekend.

Evenimentul oferă posibilitatea vizitatorilor să intre în contact cu tot ce are mai prețios Delta Dunării, cea mai bine conservată dintre Deltele Europei: produsele tradiționale, obiceiurile, oamenii locului, rețetele tradiționale intrate în patrimoniul românesc. Cei interesați pot vedea cum se prepară scrumbia de Dunăre la grătar, și pot degusta două tipuri de ciorbă de pește, din diferite sortimente, conform rețetelor dobrogene (somn, fitofag, crap, știucă), chifteluțele de pește din caras și fitofag cu garnitură (cartofi prăjiți și salată de varză) sau salata de icre de crap de Dunăre.

Vizitatorii pot să guste unul sau mai multe dintre aceste preparate și, de asemenea, pot servi sau cumpăra pește marinat, un preparat sănătos și hrănitor, care poate fi servit în orice moment al zilei și poate fi inclus în orice dietă.

Evenimentul se va desfășura între orele 10.00 și 22.00, iar intrarea este gratuită.