Unde să emigrezi în UE ca sa fii sigur că ai ce să lucrezi

Unde să emigrezi în UE ca sa fii sigur că ai ce să lucrezi

Nesiguranţa locului de muncă, salariul mic, şomajul, povara creditelor, ori nemulţumirea faţă de modul în care se consumă zilele în societatea românească sunt motive suficiente pentru a determina un român să migreze.

Tentaţia salariilor mai mari şi a calităţii vieţii în aceste societăţi occidentale compensează dorul de familie şi greutăţile care însoţesc drumul oricărui emigrant. Unii pleacă la noroc, în speranţa că vor găsi la destinaţie un loc de muncă şi o locuinţă decentă. Alţii merg la sigur, pe contracte. În funcţie de ţările pe care le aleg trebuie să ţină cont şi de legislaţie. La nivelul Uniunii Europene, din cele 26 de destinaţii posibile, 10 au restricţii pentru români şi Bulgari.

Conform unui sondaj recent, unul din cinci adulţi din România îşi doreşte să se stabilească peste hotare. Statele preferate sunt Italia, Marea Britanie şi Spania.

Însă, aceste destinaţii, deja tradiţionale în migraţia românilor, sunt şi ele puternic afectate de efectele crizei. Spania este de fapt ţara din UE cu cea mai mare rată a şomajului (20%). Italia a înregistrat, în iunie 2010, o rată a şomajului de 8,6. Iar Marea Britanie are o rată a şomajului de 7,8%, adică 2,46 de milioane de persoane, în uşoară scădere faţă de luna aprilie, când era de 7,9%. În plus, Italia şi Marea Britanie au restricţii pe piaţa de muncă, românii având nevoie de un permis în acest sens.

Ne puteți urmări și pe Google News

În contextul în care şi aceste state se luptă cu şomajul şi îşi pun proprii cetăţeni ca prioritate în ocuparea locurilor de muncă, ce alte alternative sunt la dispoziţia românilor?

Şomajul în UE, cât populaţia României

La nivelul Uniunii Europene situaţia privind şomajului este pe un trend de ameliorare. Conform Eurostat, în luna iunie a acestui an, peste 23,06 milioane de persoane erau fără un loc de muncă, ceea ce înseamnă o valoare puţin peste populaţia întregii Românii (21.462.186 de persoane, la 1 ianuarie 2010).

În comparaţie cu luna mai, se simte o scădere a şomajului la nivelul Uniunii Europene, cu aproape 32.000 de persoane. În acest context, românii pot pleca mai liniştiţi ştiind că acum au mai multe şanse să găsească un loc de muncă, decât acum jumătate de an.

Cele mai atractive ţări din Uniunea Europeană, cu cea mai scăzută rată a şomajului pe primul trimestru din acest an, sunt: Austria (3.9%) şi Olanda (4.4%). Olanda are şi cea mai scăzută rată din UE la şomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (8,1%).

Spania, destinaţia preferată a românilor care emigrează, cu o comunitate de aproape un milion de persoane, se luptă în continuare cu şomajul. Rata a ajuns la 20%, iar redresarea economică se lasă aşteptată. Tinerii sunt şi ei foarte afectaţi dacă este să ne luăm după cifrele Eurostat. Aici, rata şomejului la persoanele sub 25 de ani a ajuns la 40.1%, cea mai mare din Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte efectul şomajului din Spania asupra comunităţii de români, ambasadorului Spaniei la Bucureşti, Estanislao de Grandes Pascual, estima la începutul acestui an că aproape 40.000 de români, dintre cei înregistraţi cu forme legale, sunt şomeri şi beneficiari ai idemnizaţiei de şomaj.

Din ce judeţe emigrează românii?

Conform unei statistici realizată de Tjobs, topul judeţelor din care pleacă în străinătate cei mai mulţi români este alcătuit din Constanţa (9,5%), Prahova (4,9%), Timiş (4,6%), Braşov (4,4%), Galaţi (4%), Iaşi (3,8%), Mureş (3,8%), Cluj (3,6%), Hunedoara (3,3%), Sibiu (2,6%), Brăila (2,5%), Dolj (2,3%) şi Argeş (2,3%). Aceştia visează la locuri de muncă plătite la un nivel superior celui din România şi se aşteaptă ca nivelul lor de trai să se amelioreze considerabil.

CELE MAI MARI SALARII DIN EUROPA*- salariul minim valabil la 1 aprilie 2010 • Luxemburg - 1.682 euro • Monaco - 1.509 euro• Irlanda - 1.499 • Germania - 1.466 euro (aproximativ, întrucât Germania nu are legiferat un salariu minim) • Belgia - 1.440 euro • Olanda - 1.398 euro • Franţa - 1.343 euro • San Marino - 1.220 euro • Marea Britanie - 1.117 euro • Austria - 1.000 de euro

Cei mai prost plătiţi angajaţi din Europa -  valoarea salariului minim valabil la 1 aprilie 2010 Moldova - 46 euro • Armenia - 47 euro • Georgia - 48 euro • Azerbaijan - 54 euro • Muntenegru - 55 de euro • Belarus - 57 euro • Ukraina - 88 de euro • Rusia - 109 euro Serbia - 121 euro • Bulgaria - 122 euro • România - 147 euro

*conform FedFee - Federation of European Employers Austria, ţara din UE cu cea mai mică rată a şomajului

Chiar dacă suntem în UE, România nu are beneficii complete pe piaţa muncii din Austria. Românii au nevoie de un permis de muncă. Fără acest permis de muncă, românii nu se pot angaja cu acte în regulă.

De doi ani, românii care vor să muncească în Austria au la dispoziţie un nomenclator cu 50 de grupe de meserii pentru care austriecii sunt dispuşi să angajeze. Cele mai frecvente locuri de muncă sunt în construcţii, construcţii de maşini, bucătari şi ospătari, conform European Employment Services (EURES). Pentru Austria, site-urile specializate cu oferte de muncă propun joburi, în special, în sectorul medical. De exemplu, o asistentă medicală care să îngrijească persoane vârstnice este plătită cu 55 de euro pe zi. Angajatorul cele experienţă şi vârsta între 21 şi 55 de ani plus cunostinţe de limba germană la nivel de conversaţie.

Alte oferte ca asistente şi infirmiere propun un salariu între 800 şi 1.400 de euro. Pentru sectorul construcţiilor, contractele urcă până la 1.500 de euro.

Nici Olanda nu are probleme cu şomajul

O situaţie similară este şi pentru Olanda. Românii au nevoie de un permis de muncă. Înainte de a primi jobul, viitorul angajator va trebui sa facă dovada că pentru acel loc de muncă nu a aplicat niciun cetăţean olandez sau din state membre ale Uniunii Europene. Există însă şi o excepţie.

Este vorba despre angajaţii cu pregătire deosebită care câştigă cel puţin 45.495 euro/an (sau 33.363 euro/an dacă au mai puţin de 30 ani). În această categorie se află cercetătorii şi lectorii universitari mai tineri de 30 ani şi medicii care işi definitivează studiile de specialitate în Olanda pentru a deveni medici specialişti.

Şi pentru Olanda, site-urile româneşti de joburi au oferte în special în sectorul medical. Un farmacist poate câştiga între 1.700-4.900 euro net, în funcţie de experienţă, în timp ce un asistent de farmacie poate ajunge până la cel mult 1.900 de euro. Asistentele medicale pot câştiga un salariu net de 1.500 de euro

Alte ţări din Europa (UE şi non UE) care au restricţii pentru români: Belgia – angajatorul din Belgia este obligat să depună o cerere pentru a putea obţine angajatului român autorizaţia de muncă. După ce angajatorul primeşte autorizaţia, românul va obţine permisul de muncă. Angajaţii din România pot beneficia de o „procedură accelerată şi simplificată” de obţinere a permisului de muncă. Ei pot obţine acest document în numai cinci zile dacă vor să ocupe un loc de muncă într-una dintre funcţiile declarate „critice”, respectiv pentru care piaţa belgiană a muncii este in imposibilitatea de a satisface oferta de locuri de muncă. Meseriile considerate "critice" sunt oferite în patru regiuni: Valonia (90 de meserii), Flandra (113), Comunitatea germanofonă (53) şi Bruxelles (52).

Elveţia – măsurile de restricţii sunt impuse până în 2016, cu posibilitate de extindere în 2019.

Franţa – românii au nevoie de o autorizaţie de muncă. Cele mai frecvente locuri de muncă pentru români sunt în următoarele domenii: construcţii, comerţ, agricultură, electricitate şi electronică, transporturi, logistică şi turism, industria uşoară, industria de prelucrare a lemnului, grafică, gestiunea şi administrarea întreprinderilor, informatică, cercetare, sistemul bancar şi al asigurărilor, comerţ, servicii casnice, publice, management, sănătate. Pe baza unui acord între România şi Franţa se poate face un schimb anual de stagiari (150 de persoane/an), pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor de limbă şi a abilităţilor profesionale. Pot aplica persoanele între 18 şi 35 ani. Acestea trebuie să deţină un contract de muncă semnat cu un angajator din Franţa (conform EURES).

Germania - între Germania şi România există trei înţelegeri bilaterale privind schimbul de forţă de muncă, prin care românii pot merge la muncă în Germania: lucrători sezonieri şi ajutor casnic, lucrători oaspeţi şi lucrători detaşaţi în baza contractelor de prestări servicii, reglementate prin acte normative. Totodată, România ia parte la programul pentru studenţi – contracte sezoniere pe timp de vară.

Irlanda – obligă românii la un permis de muncă şi la obţinerea unui număr PPS (o înregistrare în sistemul de asistenţă socială), eliberat de Biroul local de Asistentă Socială.

Islanda – românii au nevoie de un permis de muncă.

Italia – cele mai accesibile domenii de muncă pentru români sunt în agricultură, servicii hoteliere şi turism; servicii casnice şi servicii de îngrijire; construcţii; inginerie;  management şi muncă înalt calificată; muncă sezonieră. Lucrătorii romani trebuie să solicite un permis de şedere oficiului de poliţie competent („Questura”) personal, sau prin poştă. Lucrătorii liber profesionişti nu au restricţii (conform EURES).

Liechtenstein – românii au nevoie de un permis de şedere şi de avizare sau înregistrare.

Luxemburg – românii au nevoie de un permis de muncă. Sectoarele în care se obţin cel mai uşor permise de muncă sunt: agricultură, hotelier, viticultură. Pentru celelalte sectoare, în funcţie de situaţia de pe piaţa forţei de muncă, procedura acordării permisului de muncă poate fi simplificată şi perioadele de graţie reduse.

Malta – se impuse un permis de muncă

Norvegia – permis de muncă, acordat pe baza unui contract de muncă sau a unei oferte de muncă

Marea Britanie – permis de muncă

Fără restricţii de muncă: Bulgaria Cehia Cipru Danemarca Estonia Finlanda Grecia Letonia Lituania Polonia Portugalia Slovacia Slovenia Spania Suedia Ungaria

O bază de încredere în găsirea unui loc de muncă în UE este programul European Employment Services (EURES). În acest moment, prin EURES şi ANOFM sunt disponibile 420 de locuri de muncă în ţările UE:

• 220 în Malta • 148 în Cipru • 30 în Danemarca • 20 în Spania • 1 Suedia • 1 Slovacia

Cipru – salarii între 700 şi 2.200 de euro

Ultimele oferte de muncă în baza de date a EURES sunt în marea lor majoritate în oraşele Limasol, Larnaca, Pafos şi Nicosia. Cele mai atractive salarii sunt în sănătate şi construcţii. Ca medic generalist / patolog, în oraşul Famagusta se câştigă 2.200 de euro. Unui farmacist-analist, la o firmă din Limasol i se propune 2.000 de euro, iar o firmă din Nicosia caută un inginer mecanic pompe de beton pentru un salariu de 1.800-2.000 de euro.

Se mai caută asistenţi medicali generalist şi moaşe, pentru care angajatorul a propus 1.000 de euro pe lună, brutari, patiseri şi cofetari (între 1.200-1.700 de euro pe lună). Tot din domeniul sănătăţii, anunţul pentru o soră medicală anunţă un salariu de 967 de euro. Mai bine de două ori mai mare este propus unui montator piscine, în oraşul Pafos. Pentru un job ca mecanic de motostivuitor, în oraşul Limasol, se oferă 1.545 de euro. Mai multe oferte sunt pentru sudori, cu o medie de 1.300 de euro pe lună.

Spania are oferte în IT

Cele mai multe oferte de muncă pentru românii care vor să ajungă la muncă în Spania sunt pentru oraşul Barcelona. Sunt puse la bătaie locuri de muncă cu un salariu brut pe an de 25.000 de euro. Cei care pot aplica la aceste joburi sunt inginer software, inginer calibrare motoare, inginer automatizari şi inginer RAMS (reliability, availability, maintainability and safety).

Suedia caută un chirurg

Singurul loc de muncă pentru Suedia disponibil în baza de date Eures este de medic chirurg. Clinica de chirurgie din oraşul Södermanland este dispusă să plătească un salariu de până la 6.000 de euro pe lună.

Şi Malta caută angajaţi în sistemul de sănătate. Dintre ofertele disponibile, cea mai atractivă este cea de farmacist, pentru care se propune un salariu începând de la 15.873 euro/an - până la 18.556 euro/an. “După 8 ani de serviciu sau 6 ani, dacă a urmat o post-universitară - salariu de la 16.919 euro/an până la 19.840 euro/an“, se mai menţionează în anunţul respectiv. Pentru un job ca asistent medical, se oferă de la 13.809 euro/an – până la 18.114 euro/an (după o perioadă de cinci ani). Ca asistent medical certificat salariul ajunge porneşte de la 15.600 de euro la 18.114 euro/an. Un asistent specialist primeşte de la 16.690 euro/an – până la 19.374 euro/an.

Ospătăriţă în Slovacia

O companie din oraşul Zilina a publicat pe 1 iulie un anunţ de muncă pentru o ospătăriţă (chelneriţă). Salariul oferit este de 400 de euro.

Unde este cel mai bine să emigrezi în UE pentru a fi sigur că ai ce să lucrezi?