Unde se află Ierusalimul? Curtea Supremă a Starelor Unite, chemată să dea un răspuns

Unde se află Ierusalimul? Curtea Supremă a Starelor Unite, chemată să dea un răspuns

Curtea Supremă a Statelor Unite a început ieri deliberările ieri într-un caz care i-a divizat pe cei nouă judecători – sesizarea depusă de un evreu american prin care cere ca în secțiunea locul nașterii din pașaportul său să fie trecut statul Israel, și nu doar numele orașului Ierusalim.

Israelul consideră Ierusalimul drept capitala statului evreu, dar multe țări, printre care SUA, preferă să își mențină ambasadele la Tel Aviv, Washingtonul argumentând că vrea să reflecte astfel o poziție echidistantă în procesul de pace israeliano-palestinian și că orice schimbare de poziție ar exacerba tensiunile în Orientul Mijlociu. La rândul lor, palestinienii vor ca, în cazul înființării unui stat palestinian, capitala acestuia să fie în Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967.

O lege prin care americanii născuți în Israel au dreptul de a le fi trecut Israelul ca țară de origine a fost adoptată de Congres în 2002, dar care nu a fost aplicată de cele două administrații din acel moment până în prezent – Bush și Obama.

Dezbaterea a fost redechisă de sesizarea depusă de părinții lui Menachem Zivotofsky, un american de 12 ani născut la Ierusalim, un loc sfânt pentru iudaism, creștinism și islam deopotrivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum era de aștepta, discuția i-a divizat pe judecătorii Curții Supreme a Statelor Unite. Să decizi că Ierusalimul este parte a Israelului, în condițiile în care dezbaterea pe această temă nu e finalizată, înseamnă să forțezi guvernul american să mintă, a declarat judecătoarea Sonia Sotomayor.

Patru judecători, printre care trei evrei americani, s-au declarat de partea administrației americane. Elena Kagan a întrebat retoric Congresul dacă ar proceda la fel cu palestinienii născuți în Ierusalim, adică dacă ar aproba ca pe pașaportul american lor să fie trecută Palestina ca țară de origine. „În acest moment, Ierusalimul este o cutie a Pandorei. Istoria ne arată că statutul Ierusalimului este o chestiune cu implicații enormeȚ, a declarat aceasta.

Dar judecătorii Antonin Scalia și John Roberts, alături de alți doi magistrați conservatori au criticat Departamentul de Stat că „vrea să se dea bine cu palestinienii”. La mijloc s-a aflat judecătorul Anthony Kennedy care a oferit o soluție de compromis: un mesaj scris pe pașapoartele americanilor născuți la Ierusalim prin care să se semnaleze faptul că trecerea Israelului pe acest document nu echivalează cu o schimbare a politicii externe a Statelor Unite.

Dezbaterile continuă și, dacă Menachem Zivotofsky va câștiga, administrația americană va trebui să schimbe pașapoartele a circa 50.000 de cetățeni născuți la Ierusalim.