Ce s-a întâmplat cu cele 80 de milioane de lei destinate victimelor tragediei de la Colectiv? | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ ”

Ce s-a întâmplat cu cele 80 de milioane de lei destinate victimelor tragediei de la Colectiv? | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ ”

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a încercat să lămurească, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, mai multe probleme deosebit de importante legate de procedurile de transplant, dar și aspecte privind situația financiară a ministerului pe care îl conduce

Spitalele se plâng de lipsă de fonduri, dar Ministerul Sănătății a returnat în urmă cu câteva zile la bugetul de stat nu mai puțin de 60 de milioane de euro, „din economii”. Decizia a stârnit un val de întrebări, iar Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a încercat ieri să explice că fondurile respective s-au pierdut într-un hățiș birocratic. De exemplu, o parte din cele 60 de milioane de euro, mai precis 80 de milioane de lei, care erau destinate victimelor de la Colectiv, au rămas necheltuite! Pare uluitor, dar ministrul susține că de vină a fost modul în care s-a redactat Ordonanța, dând, în schimb, asigurări, că fondurile vor fi folosite în următorii doi ani. „(n.r. - Cele 60 de milioane de euro) n-au plecat niciodată de la stat. O economie la bugetul Sănătății sau la alt buget nu este în principiu un lucru blamabil. Dacă putem face economii este bine să le facem acolo unde se pot face”, a spus ministrul Sănătății. Vlad Voiculescu a vorbit și despre motivele care au dus la „economisirea” celor 80 de milioane de lei: „Motivul pentru care aceștia au rămas necheltuiți este modul în care a fost făcută Ordonanța de urgență, au fost stabilite regulile prin care pacienții de la Colectiv puteau folosi acești bani la începutul anului. Primul lucru pe care l-am făcut atunci când am venit la minister a fost să corectez aceste reguli și de asemenea să prelungim perioada în care pacienții de la Colectiv vor beneficia de acei bani pentru încă doi ani”. Partea uluitoare vine abia acum, iar Vlad Voiculescu joacă rolul principal: „Cea mai mare sumă care a rămas în bugetul statului vine din cheltuielile de personal. Practic, a fost o estimare greșită a cheltuielilor de personal la nivelul instituțiilor din subordinea Ministerului Sănătății. Nu vorbim de spitale, nu vorbim de banii pe care am fi putut să-i dăm în plus la salarii, asta este reglementat prin lege! Deci, nivelul salariilor, numărul de posturi, astea toate sunt reglementate prin lege. Nu poate Ministerul Sănătății, dacă i-a rămas ceva în pușculită, pur și simplu să-i împartă! De asemenea, nu vorbim despre banii care au rămas de la medicamente, așa cum am văzut în presă, nu vorbim deloc despre economii care s-a făcut acolo!”, adaugă ministrul.

Și de la capitolul de investiții s-au returnat la bugetul de stat 36-37 de milioane de lei, iar 33 de milioane vin de la achiziția de ambulanțe. „Achiziția de ambulanțe pur și simplu nu a fost finalizată de către Departamentul pentru Situații de Urgență, au fost începute procedurile în mai anul acesta, vor fi finalizate în primul trimestru al anului viitor, pur și simplu nu pot fi grăbite. De asemenea, sunt câteva milioane de lei care au rămas de la Agenția Națională a Medicamentului, achiziții sunt necesare, dar din păcate procesul de achiziție nu a fost finalizat, va fi în primul trimestru al anului viitor”, a adăugat Voiculescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu crede în blocarea procedurilor de transplant

Scandalul transplanturilor, ce ține de zile bune, aproape a blocat actul medical, iar mulți medici spun că sunt timorați. „Înțelegea mea asupra oricărui sistem, implicit și asupra sistemului sanitar, este că nu funcționează pe bază de frică sau de curaj, și curajul de asemenea se bazează pe profesionalism și pe datoria fiecăruia. Nu cred că este blocat transplantul în România. Am văzut cazul prezentat ieri în conferință, am văzut și care este adevărul. A existat un reportaj televizat în care am văzut care este adevărul. Nu-mi pot închipui că într-un sistem în care s-au investit numai anul trecut câteva zeci de milioane în training pentru personal, se sperie toată lumea pentru că ministrul spune că organele trebuie alocate într-un mod transparent”, este convins Voiculescu.

Control internațional la Sf. Maria

Vlad Voiculescu a recunoscut că nu a vizitat până acum Spitalul Sf. Maria, dar zice că și-a făcut o părere după ce a citit rapoartele prezentate. El a dezvăluit că între 8 și 9 decembrie, o comisie internațională va însoți Corpul de Control la Spitalul Sf. Maria. „Nu am fost niciodată la Sf. Maria și nu-mi dau cu părerea asupra Spitalului decât pe baza documentelor pe care le primesc de la specialiști. Nu cred că e bine ca ministrul să fie specialist în toate și să meargă să vadă cu ochii lui și apoi să ia o decizie doar pe baza lucrurilor pe care le-a văzut și a putut să le judece cu capabilitățile de care dispune. Cred că de asta există experți, ca să facă analize și să îmi înainteze un raport. Pe baza acestor rapoarte, pot lua decizii”, spune ministrul. Deși Narcis Copcă, managerul Spitalului Sf. Maria, și-a prezentat ieri întreaga echipă de colaboratori cu care va lucra la centrul de transplant pulmonar, dovedind că acreditarea a fost obținută just, ministrul și-a susținut afirmațiile inițiale: „Da, după cum spuneam, pentru tot ce am zis există documente foarte clare, există de asemenea grila de acreditare pe care am făcut-o publică. În grila de acreditare sunt specificate acele suspiciuni, nu am completat-o eu, este dată de inspectorii de la Agenția Națională de Transplant împreună cu personalul, sau poate chiar cu domnul manager Copcă”.

Ministrul Sănătății dezvăluie când va fi nanța transplantul pulmonar din România

Despre neregulile de la Agenția Națională pentru Transplant (ANT) se vorbește din 2006. Controale au mai fost în 2009, 2011 și 2014, lucru confirmat de rapoarte, dar problemele nu au fost rezolvate. Vlad Voiculescu spune că este un domeniu sensibil și respinge acuzațiile conducerii ANT care spune că Ministerul Sănătății nu are specialiști care să constate neregulile. „Nu știu dacă pot să tratez serios aceste afirmații în condițiile în care, cum spuneam, problemele nu sunt deloc noi, există rapoarte de mulți, mulți ani, problemele sunt aceleași”, susține ministrul.

Nereguli la ANT

Lipsa transparenței și favorizarea unor pacienți de pe listele de așteptare se numără printre neregulile semnalate la Agenția Națională pentru Transplant. Specialiștii ANT se apără spunând că nu este posibil, pentru că, fără o compatibilitate între donator și primitor, ar muri pacientul transplantat. Ministrul nu se lasă însă convins. „Cele două nu se exclud. Dacă avem compatibilitate, dacă din 2.000 de pacienți compatibili sunt 50, atunci trebuie să existe niște criterii clare de prioritizare a acestor pacienți. Mă întreb care sunt acele criterii. Aștept să văd dacă de un centru la altul există alte criterii”, spune ministrul.

Întrebat despre schimbarea conducerii ANT, Voiculescu nu a dat un răspuns clar. „Consider că la ANT lucrurile trebuie să meargă cu totul altfel decât au mers până acum”, a spus el evaziv. Apoi a adăugat: „Câteodată, pentru a face schimbările, ai nevoie și de alți oameni. Vom vedea dacă acesta este și cazul ANT”. În ceea ce privește transplantul pulmonar în România, Vlad Voiculescu spune că va fi finanțat „de îndată ce condițiile vor fi îndeplinite”. Mai mult, el susține că nu există niciun blocaj la Eurotransplant în ceea ce-i privește pe pacienții români înscriși la AKH Viena. „Eu nu știu ca transplantul la Viena să fi fost blocat! Dar cel mai bine putem discuta despre transplant, relația cu Eurotransplant, AKH, ANT din România pe documente. Putem face publice documentele semnate cu mulți ani în urmă, chiar de ANT”.

Ministrul are și o explicație la faptul că un singur român a beneficiat acolo de transplant pulmonar. „Așa cum ar trebui să existe și în România, există la Eurotransplant și la fiecare centru din Europa o listă de așteptare”, susține Voiculescu.

Avertisment voalat pentru ANT

Conducerea Agenției Naționale de Transplant susține că activitatea nu mai are loc de 10 zile, din cauza faptului că ministrul Sănătății a ieșit public și a vorbit despre nereguli. Specialiștii spun că nu au mai venit donatori. Vlad Voiculescu are însă propriul lui punct de vedere: „Donatorii sunt persoane decedate. Deci, presupun că voința lor nu a fost cercetată. Dacă familia nu mai vrea să doneze organe pentru că ministrul Sănătății a spus ceea ce toată lumea de fapt știa, anume că dacă ai un anumit statut social ai șanse mai bune să primești organul de care ai nevoie, atunci, acesta nu este un lucru pe care să-l înțeleg, dar presupun că trebuie să-l explicăm noi. și mă aștept de la ANT, de la coordonatorii locali, regionali, mă aștept de la președintele Agenției, mă aștept de la fiecare șef al unui centru de transplant să se poarte totuși responsabil, să explice lucrurile, să explice de ce donarea de organe este importantă, să explice că transplantul salvează oameni și să explice, de asemenea, cum se fac lucrurile. Aștept explicațiile de rigoare. De altfel, raportul Corpului de control a fost la ANT, avem un punct de vedere de la ANT. Punctul de vedere nu contrazice deloc raportul. Noi, sigur, avem deschise ușile oricând. Putem discuta cu reprezentanții ANT și cu oricine oricând. Dar problemele pe care le-am pus pe tapet aș vrea să fie rezolvate”.