Ungaria se pregătește de o NOUĂ criză a IMIGRANȚILOR: construiește AL DOILEA GARD la frontieră, dotat cu senzori de mișcare și detectori de căldură

Ungaria se pregătește de o NOUĂ criză a IMIGRANȚILOR: construiește AL DOILEA GARD la frontieră, dotat cu senzori de mișcare și detectori de căldură

Pe fondul tensiunilor dintre UE și Turcia, care amenință că dă drumul la 3,5 milioane de imigranți în Europa, Ungaria vrea să baricadeze „Ruta Balcanilor”.

Cabinetul Viktor Orban a anunțat intenția Ungariei de a ridica un nou gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei sale cu Serbia, pentru a opri un eventual nou flux  de imigranți, în cazul în care criza ar izbucni din nou.

Ungaria a ridicat prima barieră ghimpată la începutul crizei imigranților din 2015. Sute de mii de imigranți au traversat Ungaria și Austria în 2015 pentru a ajunge în țările mai bogate din Europa.

În august trecut, Viktor Orban anunța intenția de a construi un al doilea gard, pentru a-l întări pe cel existent, care se întinde pe o lungime de 175 de kilometri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua construcție, numită „gard inteligent” de anumite media, datorită dotărilor sale tehnologice, bariera măsoară trei metri înălțime și 10,5 kilometri lungime. Aceasta este echipată cu detectoare termice și de mișcare, ca și cu camere cu raze infraroșii instalate la intervale regulate.

În cadrul unei conferințe de presă din 9 februarie, Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului Orban, a anunțat că autoritățile intenționează să instaleze tabere dotate cu containere de-a lungul frontierei de sud a țării, unde imigranții vor aștepta ca cererile lor de azil să fie analizate.

Potrivit lui Lazar, circa 600 de imigranți așteaptă în prezent o rezoluție pe solicitarea lor, majoritatea aflați în tabere deschise, ceea ce prezintă „un risc de securitate”. Obiectivul guvernului maghiar este restrângerea deplasării lor și menținerea acestora la frontieră.

Organizațiile de apărare a drepturilor omului au reproșat Budapestei că deține un număr prea mare de imigranți în tabere închise, ceea ce ONG-urile consideră scandalos, deoarece așa ceva „nu s-a mai întâmplat de decenii într-o Europă democratică”, notează EurActiv.