UNGARIA. „Taxa pe grăsimi” a adus la buget 178 milioane de euro de la introducerea ei, în 2011

UNGARIA. „Taxa pe grăsimi” a adus la buget 178 milioane de euro de la introducerea ei, în 2011

Veniturile obţinute din aşa-zisa „taxă pe grăsimi” totalizează peste 55 de miliarde de forinţi (178 milioane de euro) de la introducerea ei în Ungaria.

Taxa pe alimentele şi băuturile considerate nesănătoase, cu conţinut ridicat de zahăr, sare, carbohidraţi şi cafeină, a fost introdusă în septembrie 2011, scrie MTI, citată de Agerpres.

Scopul urmărit de autorităţile ungare a fost de a promova obiceiuri alimentare mai sănătoase şi producerea de alimente mai sănătoase, dar şi de a asigura o sursă suplimentară de finanţare pentru programele de îngrijire a sănătăţii.

Veniturile obţinute din această taxă, alături de alte fonduri, contribuie de asemenea la creşterea salariilor în sectorul asistenţei medicale, scrie Magyar Nemzet, citând secretariatul de stat responsabil cu aceste probleme.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritatea fiscală ungară indică pe pagina sa de internet că în 2013 taxa pe băuturi energizante cu conţinut ridicat de zahăr a fost de 250 forinţi per litru (sau 0,80 eurocenţi), cea pe băuturi răcoritoare îndulcite de 200 de forinţi pe litru, taxa pe snacks-uri a fost de 250 forinţi pe kilogram şi cea pe gemuri la conservă - 500 de forinţi per kilogram.