Ungurii au votat împotriva cotelor de refugiați, dar referendumul nu este valid

Ungurii au votat împotriva cotelor de refugiați, dar referendumul nu este valid

Referendumul care a avut loc, ieri, în Ungaria, va avea consecințe de ordin politic. La închiderea ediției, sondajele arătau că 95% dintre unguri au votat împotriva cotelor, dar prezența la urne a fost de sub 50%. Victor Orban a spus că votul de ieri va fi luat în considerare de guvernul de la Budapesta

Organizarea unei consultări publice a fost aprobată de Comisia Electorală Naţională la sfârşitul lunii februarie, iar Parlamentul de la Budapesta a aprobat inițiativa în 10 mai, cu 136 de voturi în favoare și 5 împotrivă. Ungaria ar urma să primească, în următorii doi ani, 1.294 de migranți, din cei 160.000 care trebuie redistribuiți la nivel european. Guvernul maghiar a contestat, în decembrie 2015, hotărârea privind cotele migranţilor la Curtea Europeană de Justiţie. „Dacă nu respingem cotele impuse, o familie de imigranţi ajunşi aici prin schema de redistribuire europeană ar putea apărea dintr-o dată la uşa vecinului”, avertiza Orban într-un interviu.

Oprirea refugiaților

Pentru a fi validat referendumul, este nevoie de o prezență la urne de 50% dintre alegători. În timpul crizei refugiaților, Ungaria a devenit stat de tranzit pe ruta Balcanilor de Vest spre Germania și alte destinații europene. Încercând să oprească afluxul de refugiați, Ungaria a închis granița cu Serbia și pe cea cu Croația, măsură populară pe plan național, dar criticată la nivel european.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, Viktor Orban a afirmat, ieri, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor, că va demisiona în cazul în care cetățenii vor răspunde „da” la referendum, ceea ce este, însă, foarte puțin probabil, având în vedere că, potrivit sondajelor, 80% dintre cei care merg la urne vor vota „nu”.

Critici europene

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, atrăgea, ieri, atenţia asupra „jocului periculos” al Ungariei. „A organiza un referendum în legătură cu o cotă de 2.000 de refugiați este un joc periculos”, a declarat Schulz, adăugând că Orban se joacă „cu un principiu fundamental al UE: contestă validitatea legislației europene la care și Ungaria a contribuit”.

Martin Schulz a lansat un apel celorlalţi lideri ai ţărilor UE să-l aducă pe Orban pe calea cea bună. Ar trebui „să îi spună colegului lor: nu mai putem continua aşa. Solidaritatea nu are sens unic”, susține Schultz.

Participare la vot

Oficiul Național Electoral din Ungaria a anunțat că la ora locală 15.00 (16.00, ora României), 2.448.614 de persoane (30,66% din numărul total de alegători) au votat în referendum, conform agenției MTI, citată de Agerpres. Cel mai mare număr de participanți la vot a fost înregistrat, până la acea oră, în județul Vas (35,45%), iar cel mai mic în județul Borsod-Abauj-Zemplen (28,58%). La Budapesta, rata de particopare la vot până la ora locală 15.00 (16.00, ora României) a fost de 27,38%. Potrivit unui sondaj publicat sâmbătă de Publicus Institute, doar 46% dintre cei înscriși pe liste au afirmat că vor vota, față de 54% luna trecută. Cetățenii maghiari urma să răspundă la întrebarea: „Doriți să permiteți Uniunii Europene să stabilească relocarea cetățenilor străini în Ungaria fără aprobarea Adunării Naționale?”.