Uninominalul, o afacere de familie

Uninominalul, o afacere de familie

Între mulţi candidaţi la parlament există strânse legături de natură familială. Vrei să candidezi şi nu eşti nevasta, fiul, fratele, nora sau măcar finul unui politician influent sau al vreunui potent om de afaceri?

Poţi să încerci, dar politica este deseori o afacere de familie. Este o realitate confirmată şi de listele de candidaţi pentru parlament. Printre pretendenţi sunt atâtea rubedenii politice, încât grupurile parlamentare s-ar putea foarte bine organiza, nu pe afinităţi doctrinare, ci pe relaţii familiale.

Familia politică Mitrea Este deja de notorietate statutul de parlamentar al soţiei lui Miron Mitrea. Manuela Mitrea candidează din nou, pentru un post de deputat în Constanţa. „Am discutat cu soţia domnului Mitrea şi cred că este o variantă bună. Dacă Miron Mitrea ajunge la Ministerul Transporturilor, în fiecare seară când se bagă în pat, nevastă-sa îi aminteşte că trebuie să repare podul şi trebuie făcută şoseaua de coastă. Acolo se obţin cele mai importante lucruri. Manuela Mitrea este o femeie serioasă, este o femeie implicată în politică şi are un soţ care ne-a ajutat foarte mult“, a justificat Radu Mazăre, primarul Constanţei, prezenţa Manuelei Mitrea pe lista de candidaţi.

Un „colegiu matrimonial“ s-a găsit şi pentru o altă nevastă politică: Claudia Petcu, soţia şefului CNSLR-Frăţia Marius Petcu, candidează pentru PSD în Colegiul 8 Bucureşti pentru Camera Deputa- ţilor. Întâmplător, soţii Petcu sunt şi finii lui Miron Mitrea. Relaţia datează de pe vremea când CNSLR-Frăţia era condusă chiar de Mitrea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Frăţia de la Constanţa

Din familia politică Mitrea face parte şi Radu Mazăre. Mitrea ar putea fi considerat chiar naşul politic al primarului Constanţei, pe care l-a adus în partid şi l-a promovat şef al PSD Constanţa. În organizaţia condusă de Mazăre, principiul „rudele au întâietate“ este la putere. Candidaţii PSD au fost aleşi pe sprânceană. La Senat este fratele Alexandru Mazăre. Tot la Senat candidează Liviu Brăiloiu, fratele lui Ovidu Brăiloiu, primarul PSD al oraşului Eforie. Un loc de parlamentar s-a găsit şi pentru Cristina Ileana Dumitrache, fiica unui consilier local PSD. Tot la Constanţa candidează şi fiul unui alt lider local PSD: Eduard Martin, deputat şi pretendent la un nou mandat. Este fiul fostului prefect PSD Gheorghe Martin.

Fenechiu, patronul cumetriilor din Iaşi Şi liberalii au finii lor. Cel mai cunoscut este Bogdan Olteanu, finul lui Tăriceanu. George Ştirbu, candidat PNL pentru un loc de deputat de Olt, este un alt fin, dar mai puţin cunoscut, al lui Tăriceanu. Premierul mai are un fin care candidează pentru PDL: Corneliu Vişoianu, considerat unul dintre „băieţii deştepţi“ ai afacerilor cu energie, candidat în Gorj. Şi vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, şi-a plasat un fin pe liste: Daniel Chiţoiu, candidat la Giurgiu.   De la cumetriile politice nu putea lipsi baronul liberal Relu Fenechiu. Printre „pilele“ sale se află şi un fin: Valerian Sălvăstru, candidat pentru Camera Deputaţilor. Tot pentru Cameră candidează şi nora deputatului PNL Traian Dobre. Cristinei Dobre i-a fost repartizat un colegiu în municipiul Iaşi, în timp ce socrul său candidează în zona rurală a judeţului.   Fiii PSD-ului Tot în Iaşi, o situaţie mai ciudată se înregistrează în familia Simirad. Lucian, fiul lui Constantin Simirad (PSD), preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, candidează pentru Camera Deputaţilor, dar din partea PNL. Şi mai interesant este faptul că PSDistul Simirad îi face campanie fiului său liberal, împreună cu care a apărut pe afişele electorale, în ciuda protestelor organizaţiei PSD Iaşi.

Un caz similar se înregistrează şi la Vaslui. Corneliu Mihalache, fratele lui Vasile Mihalache (PSD) preşedintele CJ Vaslui, candidează pentru PDL la Senat.

Printre candidaţii PSD se află mai mulţi fii ai unor foşti sau actuali lideri judeţeni ai PSD: Liviu Conţac, fiul şefului PSD Botoşani; Răzvan Bobeanu, fiul unui fost preşedinte de CJ Neamţ; Mihăiţă Postolache, fiul unui fost senator PSD de Prahova.

ADEPŢI

Modelul Mitrea, preluat de PNL şi PDL

„Cumetriile strâng relaţiile politice“, sună unul dintre principiile lui Miron Mitrea. La unul dintre trainingurile făcute cu organizaţiile locale, şeful de campanie al PSD îşi sfătuia colegii să se năşească între ei pentru a strânge relaţiile din partid. E un principiu pe care el însuşi l-a aplicat. L-a luat de naş pe Dan Ioan Popescu, fostul ministru al industriilor. L-a cununat pe Eugen Nicolicea, deputat de Mehedinţi. A găsit un loc de parlamentar de Vrancea pentru Cristian Dumitrescu, naşul fiului său. Cuplul Mitrea nu este singurul exemplu de strângere a relaţiilor în partid. În tabăra PDL-iştilor îi întâlnim pe Raluca şi Valeriu Turcan, cununaţi de Theodor Stolojan. În timp ce Raluca Turcan candidează pentru un nou mandat de deputat de Sibiu, soţul său este purtător de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu. Liberalii au şi ei cuplurile lor politice. Rareş Mănescu candidează pentru un post de deputat PNL de Bucureşti. Soţia sa, Ramona Mănescu, este deja europarlamentar. Tot parlamentar european este şi Gabriela Creţu, soţia liderului PSD Vaslui Dumitru Buzatu. VEZI ŞI:

Tu pentru cine dansezi?

RELAŢII DE FAMILIE Gradele de rudenie între candidaţi