Uniunea Europeană, sărbătorită într-un moment în care este tot mai criticată

Uniunea Europeană, sărbătorită într-un moment în care este tot mai criticată

În România, 9 mai are trei semnificații: Ziua Independenței de Stat, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în Al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene, fiecare celebrată în felul ei

În Europa, fiecare sărbătorește cum crede de cuviință - unii în 8 mai, ca să se distanțeze de sărbătorirea Zilei Victoriei de către Rusia; alții comemorează 72 de ani de la încheierea războiului, iar alții 67 de ani de la crearea UE.

Ceremonii pentru independență

În România, în municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile în care există unităţi militare, militarii au depus coroane de flori. La Bucureşti, ceremoniile au avut loc la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”) și la Crucea din Parcul Obor, monument dedicat Războiului de Independență.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Parada militară cu tancuri și trupe, în Piața Roșie din Moscova FOTO: AGERPRES

În Ucraina, circa 10.000 de oameni cu drapele ruseşti şi portrete ale lui Stalin au asistat, ieri, la o paradă militară la Doneţk, „capitala” rebelilor pro-ruşi în estul separatist al Ucrainei, pentru a marca victoria URSS asupra Germaniei naziste în 1945. Potrivit AFP, 45 de piese de echipament militar greu au participat la paradă, inclusiv un tanc din Al Doilea Război Mondial şi versiunile moderne folosite în conflictul actual din estul Ucrainei, dar și lansatoare de rachete şi tunuri antiaeriene.

De cealaltă parte a „baricadei”, autorităţile ucrainene celebrează din 2014 sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial la 8 mai, pentru a se distanţa de Rusia.

Dodon, la Moscova

La Moscova, alături de Vladimir Putin s-a aflat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Împreună cu o delegație moldoveană, din care făceau parte și veterani, Dodon a asistat la uriașa paradă militară din Piața Roșie.

Ziua Europei, la București

Reprezentanța Comisiei Europene în România a organizat, în luna mai, mai multor evenimente dedicate Zilei Europei. În 7 mai, în Piața statelor membre au avut loc concerte și evenimente artistice, concursuri sportive și de cultură generală.

Ieri, Centrul Europe Direct a organizat pe esplanada Universității din București, dezbateri, lansări de expoziții de fotografie, demonstrații practice ale unor ateliere de mesteșugari sau dansuri ale comunității elene din România.

FOTO: Participanți la ceremonia dedicată Zilei Victoriei, la Memorialul Național pentru Al Doilea Război Mondial din Washington DC, în 8 mai 2017 FOTO: AGERPRES 

Festivalul Filmului European a fost dedicat aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, iar Spațiul Public European organizează Expoziţ ia aniversară „20:30 Erasmus”. Până în 30 mai are loc Salonul european de bandă desenată 2017, unde cei mai buni graficieni europeni „vorbesc” despre UE.

Mesaje de Ziua UE

Președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, s-a declarat mândru„de ceea ce am realizat în ultimii 70 de ani: pace și libertate”. El a explicat că UE a apărat aceste valori în toată lumea, fiind „singurul continent pe care nu există pedeapsa cu moartea”, dar „trebuie rezolvate probleme precum șomajul, terorismul și migrația”. În plan intern, premierul Sorin Grindeanu și-a exprimat încrederea în „ideea de Europă a tuturor, de Românie europeană” și a precizat că în cei 10 ani în care țara noastră a fost membră UE „românii au făcut pași importanți spre transformarea societății în beneficiul cetățenilor”. Grindeanu a amintit că România se pregătește să preia, la începutul anului 2019, președinția Consiliului UE.