Universitarii din Iași îi explică lui Ponta: Titlul de doctor se retrage în caz de plagiat. Nu se renunță

Universitarii din Iași îi explică lui Ponta: Titlul de doctor se retrage în caz de plagiat. Nu se renunță

Cadrele didactice au contestat ordonanța de urgență dată de Guvern prin care legea Educațeiei se modifică astfel încât o personaă care dorește să renunțe la titlul universitar să o poată face printr-o cerered adresată Ministerului Educației. Aceștia au calificat actul normativ drept o aberație.

Universitarii ieşenii consideră ordonanţa ca fiind „o aberaţie“, „absolut inutilă“ şi „lipsită de orice valoare“, fiind dată „de Ponta, prin interpuşi, pentru Ponta", scrie Ziarul de Iași. 

„Este o măsură lipsită de orice valoare. Gândiţi-vă că primesc cei de la Stanford, de la Oxford sau de la MIT o cerere de la un profesor spunând că nu mai vrea titlul de doctor. De ce ar face asta, de ce să renunţe cineva la titlul de doctor după ce a muncit trei ani de zile pentru a-l obţine. Dacă a plagiat, i se retrage, nu se pune problema, nu trebuie să renunţe la titlu“, a precizat un decan al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Acesta spune că singura explicaţie pe care o găseşte pentru această ordonanţă este că prim-ministrul Victor Ponta vrea să îi fie retras titlul de doctor fără a recunoaşte, alb pe negru, că a plagiat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prof.dr. Constantin Rusu, preşedintele Senatului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, a explicat că, în opinia sa, măsura este o aberaţie, accentuând că este al treilea an la rând în care se ia o decizie de genul acesta printr-o OUG dată în preajma sărbătorilor. „Nu îi văd rostul. În situaţia în care cineva cere lucrul acesta, automat recunoaşte că lucrarea sa nu este creaţie proprie, că nu are contribuţii, că a plagiat. Aş vrea să îl văd pe primul care va aplica la ea. Nu vorbim de domnul Ponta, acolo a fost practic dovedit de o serie întreagă de comisii. Personal şi profesional, nu văd rostul unei asemenea ordonanţe, în condiţiile în care există organisme abilitate care să valideze doctori şi care să le retragă titluri“, a declarat prof.dr. Constantin Rusu.

Acesta a precizat că măsura este una cu trimitere politică, explicând inutilitatea ei prin faptul că titlul de doctor este singurul care nu este validat exclusiv de universitate sau minister, existând Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare care, prin comisiile sale, să verifice doctoratele. „Ţinând cont de faptul că acesta este primul gest al lui Sorin Câmpeanu în calitate de ministru, sper să nu continue aşa. Cred că erau alte probleme mai importante ale învăţământului superior, pe care, fiind rector, cred că le cunoaşte. Ar trebui să vedem ce facem exact cu legea asta, pe care au înnebunit-o. Pentru, cei din Senat, este o situaţie aproape fără ieşire, eu trebuie să îmi angajez un jurist care să mă ţină la curent cu modificările aduse modificărilor legii“, a conchis acesta.